Kinesernes danske engel: Jeg er jo bare Sidsel fra Struer

PORTRÆT: En danseoptræden på kinesisk TV vendte op og ned på 17-årige Sidsel Boye Rasmussens liv. Nu er hun kendt som the Danish Angel, og har flere følgere på Instagram end kendisser som Sofie Linde og Daniel Agger.

(Foto: © Privatfoto.)

- Heeej, råber Sidsel Boye Rasmussen ud i den tomme entre i gulstensvillaen, mens hun bukker sig forover og klapper Sif, golden retrieveren, der er kommet hende i møde og ivrigt stikker snuden frem mod de sorte Adidas-bukser.

- Hej Sidsel, der står noget mad til dig på komfuret, lyder det fra Sidsels far til datteren, der allerede er i fuld spring op ad trappen med sin skoletaske.

Nok er den 17-årige danser en stor stjerne i Kina med en rolle i en ny spillefilm og flere hundredetusinde fans på de sociale medier, men hjemme i Struer er hun stadig bare Sidsel.

Klokken er lidt i otte denne tirsdag aften, og resten af familien har spist. Karrygryde med kylling. Men Sidsel skifter kyllingen ud med små falafler. Hun har været veganer, siden hun sidste år så en YouTube-video om emnet.

- Den video ændrede virkelig min verden. Jeg blev utilpas, hver gang jeg fik kød, siger hun og forklarer, at det ikke kun handler om dyrevelfærd, men også om miljøhensyn og sit eget velbefindende.

Hun undgår alle animalske produkter, og heldigvis for den 17-årige danser kan man i dag få slik uden gelatine og chokolade uden mælk.

- Det kan være svært at finde, men det er der, så der er egentlig ikke noget, jeg savner. Det er ikke svært, hvis bare man har det rigtige mindset og ved, hvorfor man gør, som man gør.

Og på trods af sin unge alder ved Sidsel, hvorfor hun gør, som hun gør. I alt hvad hun gør.

Nej tak til det meste

Hun sætter sig på spisebordsstolen tættest på brændeovnen i køkkenalrummet, og hugger falaflerne over med gaflen. Hun spiser uden at sige noget, mens hendes far taler til hende om deres næste tur til Kina.

Hun er sulten, for hun kommer direkte fra tre timers intens koreografitræning på Talentakademiet i Holstebro, en lille halv times kørsel fra familiens hus i Struer.

Der går hun også i 10. klasse på Balletskolen, hvor piruetter, passé og chassé er en lige så stor del af hverdagen som matematiske ligninger og engelske gloser.

Og dér startede eventyret om the Danish Angel, som Sidsel fra Struer er kendt som i Kina.

- Jeg har danset siden, jeg var seks år. Min mor viste mig sådan noget i avisen om, at der var en, der havde startet et ballethold ude i Holstebro og spurgte: ”Kunne det ikke være sjovt?” Jo, det kunne det da godt.

Men det blev hurtigt seriøst, for den lille pige var dygtig i sine ballerinasko, selvom forældrene aldrig har skubbet hende i den professionelle retning.

Sidsel til opvisning med balletskolen som barn. (Foto: © Privatfoto.)

- Jeg tog det bare som det kom, og jeg tænkte: ”Det kan jeg da godt blive ved med, det er da meget sjovt det her.”

I dag danser Sidsel mindst 15 timer om ugen, men selvom hun er en stjerne i Kina og snart er myndig, holder forældrene stadig i bremsen.

- Vi siger nej til rigtigt meget, nok 90 procent af det, vi bliver spurgt om, for Sidsel skal være klar til det, hun skal kunne følge med, siger Jens Boye Rasmussen, der er Sidsels far og the Danish Angels manager.

Afvist af den kongelige

Med årene bevægede dansen sig fra lyst til livsdrøm, og da hun stadig blot var et barn, år før de fleste andre skal tænke på fremtidsplaner, uddannelse og karriere, stod hun i 6. klasse ved en skillevej: De dygtigste balletbørn fra den vestjyske satellitskole blev overflyttet til Det Kongelige Teaters Balletskole i København.

Men Sidsel blev, hvor hun var.

- Jeg kan huske, da jeg åbnede brevet og så, at der stod, jeg ikke var kommet ind. Jeg blev så ked af det. Det var helt vildt. Jeg var helt knust. I ret lang tid faktisk.

Sidsel synker og rømmer sig lidt. Selvom det er mange år siden, gør nederlaget stadig ondt at tænke tilbage på.

Forældrene var dengang lettede over, at deres lille pige ikke skulle flytte til København og blive professionel balletdanser som 12-årig. I dag forstår Sidsel dem godt, og hun ser ikke længere selv afvisningen som noget ubetinget negativt.

- Jeg er faktisk ret glad for det nu. Ikke fordi at jeg ikke kan lide dem derovre, de er meget søde og alt det der, men jeg ville ikke kunne se mig selv derovre.

Balletten er stringent, og har alt for faste regler, mener hun. Derfor er den klassiske stilart gradvist skiftet ud med moderne dans, og de friere trin førte for snart tre år siden en 14-årig Sidsel til Kina.

Set af millioner af kinesere

Sammen med de andre på sit hold på Talentakademiet dansede hun i det populære TV-show ”Day Day Up”, som 200 millioner kinesere ser, og som samme aften havde besøg af Medina.

Sidsel Boye Rasmussen i TV-programmet "Day Day Up" omgivet af kinesiske fans. (Foto: © Privatfoto.)

Danserne var klædt ens i lette, hvide kjoler med lyserøde kanter og havde alle blomsterkranse i håret, men kameraet fangede alligevel Sidsel med det lange, blonde hår og de store, blå øjne igen og igen. Og det gjorde millioner af kineseres øjne dermed også.

The Danish Angel døbte de hende på de sociale medier, og natten over fik hun hundredetusindevis af fans og følgere.

- Jeg troede faktisk først, at min mobil var gået i stykker, fordi der bare blev ved med at komme en masse notifikationer. Jeg tænkte bare: ”Hvad fanden sker der lige her”, griner Sidsel.

Mobilen fungerede fint, og fanskaren bare voksede og voksede. I dag har hun knap 240.000 følgere på Instagram og er den 38. mest fulgte dansker overhovedet på dét sociale medie.

- Det er da meget sjovt at være kendt, men det er kun, når jeg er på min mobil og på sociale medier, at jeg rigtigt lægger mærke til det.

Sidsel kigger forlegent ned på sine fødder, når snakken falder på de mange fans. Som hun sidder der på sin cremehvide smedejernsseng hjemme på teenageværelset i den vestjyske provinsby, ligner hun til forveksling en helt almindelig teenager. Og det holder hun netop også fast i at være.

- Det gør det lidt nemmere, at det er i Kina. Fordi det er så langt væk fra Danmark, får jeg lov til bare at være Sidsel fra Struer herhjemme, uden at der er nogen der stopper mig på gaden eller noget ligesom i Kina.

Hun kan dog ikke helt undgå selfiehungrende fans, for hun har været i Kina ni gange i alt siden den første TV-optræden.

Vil bo i Kina

Allerede et halvt år efter var hun med i ”Day Day Up” igen, denne gang uden andre danske dansere, men med både badmintonspilleren Peter Gade og sangeren Christopher.

Hun har været med i endnu et kinesisk TV-program – ”Another Me in the World”, hvor værten Yang Fan besøgte hende i Struer i jagten på en dansker med samme fødselsdag som ham selv. I skrivende stund har klippet 718 millioner

Sidsel Boye Rasmussen under optagelse sidste sommer til programmet “Another Me in the World”. (Foto: © Privatfoto.)

views på den kinesiske streaming-tjeneste iQIYI.

TV-optrædenerne er kun begyndelsen på den danske engels kinesiske eventyr. I denne måned får spillefilmen ”Stolen Fairytales” premiere i Kina. Det kinesiske hold filmede den på Fyn sidste år, og Sidsel er naturligvis på rollelisten sammen med en anden dansker, der i kinesernes optik er hottere end hot netop nu: Badmintonspilleren Viktor Axelsen.

- Det var virkelig en oplevelse at spille med i en film, og det har gjort, at jeg nu ved, at jeg gerne vil lave mere skuespil, siger Sidsel, der slet ikke er færdig med Kina.

- Jeg vil gerne bo i Kina. Det er bare et land, der har en mega fed kultur, og jeg kan rigtigt godt lide at være derovre. Det er så anderledes, og når jeg er der og skal hjem igen, tænker jeg altid: ”Hmm, her kunne jeg da godt blive lidt længere.”

Men hun skal først have en ungdomsuddannelse, så indtil nu er hun stadig Sidsel fra Struer det meste af tiden, og kun the Danish Angel i Kina på deltid. Og det er heller ikke helt tosset, hvis man spørger hende selv.

- Det er lidt sjovere at få lov til at leve de her to forskellige verdener.

Blå bog: Sidsel Boye Rasmussen

  • 17 år

  • Er kendt som the Danish Angel

  • Bor med sin mor, far, storesøster og golden retrieveren Sif i Struer

  • Har danset siden hun var seks år gammel

  • Går i 10. klasse på Det Kongelige Teaters Balletskole i Holstebro

  • Danser på Talentakademiet

  • Er den 38. mest fulgte dansker på Instragram med knap 240.000 følgere.

  • Har været med i adskillige kinesiske TV-programmer, blandt andet ”Day Day Up”, der har 200 millioner seere.

  • Har en rolle i den kinesiske spillefilm ”Stolen Fairytales”, der har premiere i Kina i denne måned.