Kolde varmtvandsbassiner: Energikrisen kan presse kronisk syge tilbage i rollatoren

Det kan koste dyrt, når kommuner lukker for varmtvandsbassiner for at spare penge, advarer Gigtforeningen.

- Man bliver jo vægtløs og kan bevæge sig smertefrit. Så der er kæmpestor forskel på at skulle lave øvelser i det varme vand og uden for bassinet, siger 62-årige Frode Nielsen, der arbejder som driftsoperatør ved et fjernvarmeselskab. (Foto: © Kathrine Kibsgaard - DR Midt & Vest)

Energikrisen kan gøre ondt på en række kronisk syge - helt bogstaveligt talt.

For de knappe energiressourcer og høje priser får flere kommuner til at overveje at skrue ned for temperaturen eller helt lukke de kommunale varmtvandsbassiner.

For eksempel er de varme bassiner på dagsordenen hos politikerne i Skive Kommune i morgen, og det holder 62-årige Frode Nielsen øje med.

Han arbejder som driftsoperatør ved et fjernvarmeselskab, og to ugentlige træninger i det varme vand er afgørende for, at smerter fra diskusprolaps og slidgigt ikke spænder ben for hans dagligdag. Hvis han ikke kommer i varmt vand to gange om ugen, mærker han hurtigt konsekvenserne.

- En meget kort ferie, så er der straks tiltagende smerter med mere smertestillende og sygemeldinger til følge.

Besparelse risikerer at blive dyr

Flere steder i landet er varmtvandsbassinerne i spil i slipstrømmen på energikrisen.

I Tønder har kommunen planlagt at sænke temperaturen i varmtvandsbassinet, og i Grenå har byrådspolitikerne for nyligt besluttet at lukke varmtvandsbassinet fra nytår.

Men det er kun på papiret, der er penge at spare ved den øvelse, lyder det fra Gigtforeningen. For der vil komme flere udgifter andre steder.

- Vi så allerede under covid, at de mennesker, der ikke kunne gå i varmtvandsbassin, fik meget sværere ved at klare sig i dagligdagen, siger direktøren for Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

Når de kommunale varmtvandsbassiner lukkes, rammer det ifølge hende mennesker, som ikke har andre muligheder.

- De kommer til at trække på hjemmehjælp eller hjælp til indkøb, eller de får sværere ved at passe deres arbejde. Så man skal ikke tro, man sparer penge. Det gør man ikke, siger Mette Bryde Lind.

Flere gange om dagen er der varmtvandshold på Marienlyst i Skive. Det varme vand giver brugerne en bevægelsesfrihed og mulighed at komme ud i bevægelser, som de ellers ikke kan bruge i dagligdagen. (Foto: © Tinna Viskum, DR)

Træning i varmt vand kan lindre smerter og hjælper til at holde funktionerne i gang for blandt andre mennesker med gigtsygdomme. Hvis den mulighed ikke er der, er der stor sandsynlighed for, at der bliver skruet op for de smertestillende piller i stedet.

- Så man fratager nogle mennesker nogle behandlingsmuligheder, som er vanvittigt gode og jo ikke har bivirkninger.

Saunaer, rutchebane og ovenlys ér slukket

I Tønder er kommunen igang med at finde alternative løsninger til at spare på varmtvandsbassinet. De kom frem i dag på et dialogmøde mellem kommunen og Tønderhallerne. I forvejen er saunaer, dampbad og vandrutsjebane slukket, og i dagtimerne er eneste belysning lyset fra bassinet.

- Vi er hele tiden obs på, hvor vi kan spare, så vores brugere ikke bliver berørt af det på samme måde, som hvis de tager varmtvandsbassinet fra os, siger konstitueret centerleder i Tønderhallerne, Lone Madsen.

Konstitueret centerleder i Tønderhallerne, Lone Madsen er lettet over, at hun nu er kommet i dialog med kommunen om måske at finde en anden løsning end at skrue markant ned for temperaturen i varmtvandsbassinet. (Foto: © Thea Bjørn, DR)

I Skive fortæller Frode Nielsen, at nogle af de andre deltagere på hans varmtvandsholdene må kæmpe sig op fra en rollator og kravle langsomt ned i vandet, hvis de har måttet springe træningen over i en periode. Selv helt små temperatur-udsving gør en mærkbar forskel, oplever han.

- Hvis der har været tekniske problemer, og temperaturen har været sænket bare en halv eller en hel grad, så kan det mærkes med det samme, siger han.

I morgen eftermiddag skal kommunalbestyrelsen i Skive efter planen tage stilling til, om de to varmvandsbassiner i byen enten lukker, skruer ned eller holder temperaturen i den her tid med høje energipriser. Ifølge udvalgsformand Per B. Jeppesen (Skive-Listen) er kommunen ved at undersøge alternative tilbud til brugerne, og indtil da ønsker han ikke at udtale sig.