Kommune overvejer at skære samtlige SFO-klubber væk: 10-årige skal passe sig selv

En dårlig forretning for kommunerne, hvis de lukker fritidstilbud, mener lektor.

Mellemtrinet i Ringkøbing-Skjern Kommune risikerer at miste deres fritidstilbud (arkivfoto) (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Når skoledagen slutter, er det for mange børns vedkommende tid til fodbold, brætspil og leg med kammerater og pædagoger i den lokale skolefritidsordning.

Men det kan måske snart være fortid for de 10 til 12-årige i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor man overvejer at spare samtlige seks SFO-klubber væk, der er mellemtrinets fritidsordning.

- Børnene kommer til at mangle et fritidstilbud om eftermiddagen, fortæller Bjarne Svendsen (V), der er næstformand i kommunens børne- og familieudvalg.

Han er klar over, at det er problematisk, hvis fritidstilbuddene for børnene i aldersgruppen lukker, og børnene skal finde noget andet at give sig til.

- Risikoen er, at nogle laver narrestreger, eller endnu værre at nogle laver noget kriminelt, så der er masser af forebyggelse i at have de her fritidstilbud, siger han.

Men det ændrer ikke på, at kommunen bliver nødt til at spare, hvorfor samtlige SFO-klubber er havnet i et sparekatalog.

- Det er ikke for sjov, vi har sat dem på. Det er fordi, vi skal finde nogle penge. Det er rigtig ærgerligt, at vi peger på dem, men uanset hvad vi peger på, så er det noget, der kan mærkes, og noget, der kommer til at gøre ondt, siger Bjarne Svendsen.

Fritidsklubber lukker flere steder

Ifølge BUPL, der er den faglige organisation for pædagoger og klubfolk, er Ringkøbing-Skjern Kommunes situation ikke et enestående tilfælde. Flere steder i landet er der eksempler på, at fritidsklubben er lukket for mellemtrinnet.

Men selvom det er forståeligt, at kommunerne kan komme i en situation, hvor de skal spare, er SFO-tilbuddene ikke det rigtige sted at gøre det. Det mener Henrik Hald Krogh fra Ungdomsringen, der er paraplyorganisationen for fritids- og ungdomsklubber.

- Vi er med på, at den kommunale økonomi er presset, men vi synes, det er et forkert sted at spare, for regningen boner ud på et andet tidspunkt, siger han.

Kommunernes fritidstilbud spiller nemlig en stor rolle i forhold til at danne børn og unge, mener han.

- En tredjedel af børns liv er deres fritidsliv, og kommunen skal forpligte sig til at skabe nogle gode rammer for netop fritidslivet, siger Henrik Hald Krogh og uddyber:

- Det er en kommunal opgave at skabe nogle gode demokratiske borgere med gode sociale kompetencer.

En dårlig forretning

Christian Aabro, der er lektor på Københavns Professionshøjskole, fortæller også, at flere kommuner - blandt andet på Bornholm - ligeledes har lukket SFO-klubber for at spare penge.

Og det kan i sidste ende blive dyrt for kommunerne.

- Noget af det, som er allervigtigst, er den præventive virkning af netop de typer af relationer mellem børn og voksne, siger han og uddyber:

- Det kan godt være, man i et lokalt kommunalt budget skal spare nogle penge nu og her. Men alt tyder på, det bliver en noget dyrere omgang, hvis man ser fire - fem år længere ud i fremtiden.

Han forklarer, at rummet mellem skole og hjem er vigtigt at varetage, fordi det måske kan bringe nogle børn på glatis, hvis ikke de formår at arrangere sig.

- For nogle børn kan det frirum optages af ting, der ikke er så hensigtsmæssige. Forskning peger på, at det kan betyde både tidligere seksuel debut men også en tidligere debut med alkohol og måske også et stofmisbrug, siger Christian Aabro.

Når udsatte børn vokser op og bliver unge, kan de efterfølgende have svært ved at finde fodfæste og få en uddannelse.

- Det kan være, de får en form for misbrug eller ryger over i kriminalitetsstatistikken. Og der bliver det først dyrt for en kommune, så det er ikke en god forretning, siger forklarer han.

Får børnene frie tøjler til at finde ud af, hvad de skal fordrive deres fritid med, vil det også øge risikoen for en social skævvridning, mener han.

- Børn fra ressourcestærke familier har andre alternativer end fritidsklubber, og de skal nok sørge for at arrangere andre former for aktiviteter, fordi de også har økonomi til det, siger Christian Aabro.

- Men dem, som kommer fra mere ressourcesvage familier, har i langt mindre grad både økonomisk og socialt overskud til at arrangere noget. Så der bliver en større forskel på dem, som kommer fra ressourcestærke og ressourcesvage familier.

Kommunen håber, SFO-klubberne går fri

Af samme årsag vil Trine Ørskov (A), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, også forsøge at undgå, at kommunens seks SFO-klubber spares væk.

- Vi har fremsat dobbelt så mange besparelser, som vores udvalg skal bidrage med, hvis vi skal tage vores forholdsmæssige andel af de samlede besparelser, siger Trine Ørskov og uddyber:

- Byrådet har et ønske om, der skal være noget at prioritere væk. Derfor har vi været nødt til at tage forslag med, som vi i bund og grund ikke støtter op om. Det her er et af de forslag, udvalget gerne vil passe på.

Kommunen skal efter planen spare cirka 10 millioner kroner i 2020 og 35 millioner kroner i 2021 på blandt andet dagtilbud og undervisning.

Sparekatalogets endelige indhold godkendes af Ringkøbing-Skjern Kommunes Børne- og Familieudvalgsmøde den 18. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk