Kommune tilbyder krisehjælp til skoler efter mors formodede drab på børn

Flere skoler i Viborg Kommune er dybt påvirkede af sagen, hvor en mor formodes at have dræbt sine to døtre.

Lys og blomster foran huset i Vejrumbro, hvor en kvinde og hendes to børn søndag blev fundet døde. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)

Søndag blev to piger på 11 og 14 år fundet dræbt i deres hjem i Vejrumbro øst for Viborg. I hjemmet blev også pigernes 49-årige mor fundet død. Politiet formoder, at hun har slået sine egne døtre ihjel, inden hun tog livet af sig selv.

Sagen har rystet den lille landsby og flere af Viborg Kommunes skoler. Det fortæller Søren Aakjær, der er direktør i Viborg Kommunes børne- og ungeafdeling.

- Det er lidt specielt, for de to børn gik ikke i skole lokalt, men på to andre skoler i Viborg Kommune.

Den 11-årige var elev i 5. klasse på Møllehøjskolen, og den 14-årige gik i 8. klasse på Hald Ege Skole. Derfor har mange børn, forældre og lærere kendt de to piger.

Viborg Kommunes kriseberedskab har derfor været i højeste alarmberedskab, siden nyheden om dødsfaldene kom søndag. Straks blev skoleledere, psykologer og andre i kriseberedskabet indkaldt til møde på rådhuset. Her blev der lagt en plan for, hvordan man mandag morgen kunne tage imod børnene på de berørte skoler.

- Mandag morgen klokken 7 havde vi personale, der tog imod børnene ude på skolerne. Og meldingen fra skolelederne er, at det gik godt, siger Søren Aakjær.

I selve Vejrumbro ligger en friskole. Også her har Viborg Kommune valgt at tilbyde muligheden for krisehjælp, selv om en friskole som udgangspunkt ikke er dækket af det kommunale beredskab.

- Der kan sagtens gå børn og unge på friskolen, som har kendskab til pigerne, tilføjer direktøren for børn- og ungeafdelingen i Viborg Kommune.

  • Det har berørt mange i Vejrumbro, at en mor og hendes to børn er fundet døde i et af landsbyens huse. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)
  • Politiet efterforsker ud fra en teori om, at moren har slået sine to døtre ihjel, inden hun tog sit eget liv. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)
  • Efter et informationsmøde mandag aften har politiet fysisk forladt Vejrumbro. En politiafspærring ved huset vidner dog stadig om, at der foregår en efterforskning af sagen. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)
1 / 3

Informationsmøde manede rygter til jorden

Mandag aften inviterede Midt- og Vestjyllands Politi beboerne i Vejrumbro til et informationsmøde. Omkring 150 borgere deltog, fortæller Christian Toftemark, som er vicepolitiinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi.

- Der var en god dialog. Vi kom med en kort orientering om, hvordan vi havde arbejdet med sagen, og hvor vi stod henne, siger han.

Vejrumbro har knap 400 indbyggere og ligger cirka 12 kilometer øst for Viborg. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)

Efterforskningen er stadig i gang, men det var vigtigt for politiet at få aflivet nogle rygter, som allerede var opstået i landsbyen med lidt under 400 beboere.

- Blandt andet har der været et rygte om, at der har været folk ind og ud af huset, som der ikke har været. Det var vigtigt for os at få fortalt de faktuelle ting, som vi kan dele med borgerne på nuværende tidspunkt, siger vicepolitiinspektøren.

Kommunen, offerrådgivningen og to lokale præster deltog også. En af de to præster var Anders Ellebæk Hansen.

- Der har været mulighed for, at folk kunne komme og tale med en præst, hvis det var det, de havde brug for i den her situation, siger han til Ritzau.

Vejrum Kirke holder onsdag aften åbent, hvor det vil være muligt at tænde et lys for ofrene. (Foto: © Monica Jørgensen - DR Midt & Vest)

Kirken i Vejrumbro vil være åben onsdag eftermiddag og aften, hvor man kan tænde lys for ofrene, bede og eventuelt få en samtale med en præst. Der er også planer om at lave et fakkeloptog i byen torsdag.

Opfordring: Tal med dine børn

De seneste dage har været voldsomme for beboerne i Vejrumbro. Blandt andet har politiet været talstærkt til stede i og omkring gerningsstedet.

Men efter borgermødet kommer landsbyen ikke til at se så mange politibiler i de kommende dage, siger Christian Toftemark fra Midt- og Vestjyllands politi.

- Vi vil ikke være aktivt til stede de næste par dage. Nu skal byen lige have tid til at finde sig selv igen, siger han.

Søren Aakjær, direktør i børne- og ungeafdelingen i Viborg Kommune, opfordrer alle forældre til at få snakket med deres børn om, hvad der er sket.

- Vi har sendt gode råd ud til forældrene i løbet af mandagen. Det er vigtigt, at man som forældre får snakket med sine børn om det her. Være åben og lade børnene snakke om det her. Det er det allervigtigste, vi kan gøre med børnene, siger Søren Aakjær.