Kommunekursus rustede Thomas til valgkamp: ’De færreste ved, hvor meget en kommune er inde over’

Flere kommuner laver kurser for nye kandidater for at få valgkamp på et mere oplyst grundlag.

For 23-årige Thomas Østergaard har kandidatkurset hjulpet ham til forstå sin nye rolle som kommunalpolitiker bedre. (Foto: (privatfoto))

Når kandidaterne til efterårets kommunalvalg kaster sig ud i valgdebatten om huller i vejene, skolelukninger eller bedre børnepasning, skal de kunne gøre det på et mere oplyst grundlag.

Derfor tilbyder flere kommuner de nye kandidater korte kurser om kommunens mange opgaver.

Her til aften mødes omkring 50 håbefulde politiker-spirer til første kursusaften ud af tre i Ikast-Brande Kommune.

- Vi gør det, fordi vi gerne vil have, at diskussioner i valgkampen foregår på et mere sagligt og fagligt grundlag, siger kommunaldirektør Flemming Storgaard.

Det er tredje gang, at Ikast-Brande Kommune holder kurset forud for den kommunale valgkamp.

- Både i 2013 og 2017 fik vi mange positive tilkendegivelser om uddannelsen, der skal ruste kandidaterne til at træde ind i byrådet og den kommunale verden. Det har derfor været naturligt for os at udbyde forløbet igen forud for det kommende byrådsvalg, siger kommunaldirektøren.

Thomas Østergaard har snart siddet i byrådet i Ikast-Brande Kommune i fire år. Han var 19 år, da han i 2017 meldte sig som kandidat for Venstre.

Dengang deltog han i kommunens kandidatuddannelse.

- Jeg synes, det gjorde en forskel. Både i valgkampen og efter valget. Det gjorde en forskel, at vi allerede havde en reel idé om, hvordan kommunen fungerer, og hvor omfangsrigt det vil sige at være del af en kommunalbestyrelse, siger han.

Kurset var virkelig en øjenåbner for Thomas Østergaard, som i dag er 23 år.

- Jeg tror virkelig, det er de færreste, der ved, hvor meget en kommune er inde over. Det er alt muligt, som man i sin vildeste fantasi ikke havde overvejet, da man stillede op til et valg.

Valgforsker: Vigtigt kursus

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet kalder de kommunale kandidatkurser for 'en rigtig god idé'.

- Det er vigtigt at give de kommunale kandidater ballast til de diskussioner, de bliver en del af i valgkampen, siger han.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet kalder det vigtigt, at de kommunale kandidater får faktuel, budgetmæssig og juridisk indsigt i de områder, som kommunen arbejder med. (Foto: Dr)

Valgforskeren nævner, at hvis de politiske kandidater ikke forstår deres rolle under valgkampen, risikerer de at skuffe vælgerne ved at love for mange ting, som ikke kan lade sig gøre.

- De her kurser kan være med til at klæde kandidaterne på til at indgå i en mere saglig, objektiv debat frem for blot at stå som det ubeskrevne blad og måske lave en valgkamp, som ryger helt ved siden af skiven, siger Kasper Møller Hansen.

Selvom kandidatkurset har været en overflyvning i at drive kommunal virksomhed, så synes Thomas Østergaard, at det har hjulpet ham til at forstå rollen som lokalpolitiker. Og forstå embedsværket, de kommunalt ansatte, som arbejder på rådhuset med at udarbejde analyser og lovgrundlag for politikerne.

- Det kræver bestemt erfaring og indsigt, før man kan stille reelle spørgsmål til de embedsfolk, som skal klæde politikerne på. Og vi kan altså ikke stille os kritisk over for dem, før vi for alvor er inde i stoffet, siger Thomas Østergaard.

Der er kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november.

Facebook
Twitter