Kommuner vil lokke studerende hjem: Karina er ansat til at samle vestjyder i Aarhus

Flere kommuner tager på den ene eller anden måde kontakt til unge i de større byer, som er flyttet fra hjemegnen, oplever Landdistrikternes Fællesråd.

Karina Weiland Pedersen er oprindeligt fra Lemvig, men bor nu i Aarhus, hvor hun er blevet ansat til at samle unge fra hjemstavnen. (Foto: © Maria G. Lauridsen)

En Facebook-gruppe og events med både sjov, hygge og info om hvad der foregår hjemme i Lemvig.

Sådan lyder Karina Weiland Pedersens arbejdsopgaver.

Hun blev for få måneder siden ansat som Lemvig Kommunes 'Unge-ambassadør' - i Aarhus.

- Jeg så opslaget, og så tænkte jeg 'hey, det her er en fed mulighed for at give noget tilbage til en by, som har gjort rigtig meget for mig'. Det er en fed og nytænkende opgave, siger hun.

Ideen med en unge-ambassadør er at have en person i Aarhus, der kan relatere til målgruppen på en anden måde end de kan fra rådhuset i Lemvig, fortæller Jane Brokholm Mortensen, der er projektmedarbejder i Lemvig Kommune.

Til det første Lemvig-event i Aarhus var der blandt andet gang i ryste-sammen-lege. (Foto: © Maria G. Lauridsen)

- Så vi kan holde kontakten til dem i forhold til at at huske dem på, hvor de kommer fra, og hvad det egentlig er, Lemvig Kommune kan byde på, siger Jane Brokholm Mortensen.

Bruger tid på relationen

Strategien er ikke helt uden bagtanker, for det er et led i kampen om at få flere unge tilflyttere, og her er det oplagt at kontakte dem, der kender Lemvig-området i forvejen, siger hun.

Og det er noget, man ser mere og mere, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Flere kommuner bruger krudt på at skabe relationer og gøre en ekstraordinær indsats for at få unge tilbage, siger han.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har de lavet "Klub Eksilvestjyder", fortæller bosætningskoordinator Dorthe Frydendahl.

Deltagerne i Aarhus brainstormede på alt det gode ved deres hjemkommune. (Foto: © Maria G. Lauridsen)

På klubbens Facebook-side bliver medlemmerne blandt andet inviteret til events i studiebyerne og håndboldkampe hjemme i Skjern.

Samtidig informerer kommunen om jobmuligheder og andet derhjemme, og de oplever, at mange unge fraflyttere gerne vil tilbage, men at de ofte bekymrer sig om karrieremuligheder på hjemstavnen.

- Og så bliver de mega overraskede over, hvor mange af vores virksomheder, der også er internationalt orienterede, siger Dorthe Frydendahl, der bruger meget tid på at snakke med de enkelte medlemmer i klubben.

- Så finder vi ud af, hvad de drømmer om, og så prikker vi til dem, når der er jobmuligheder herovre, siger Dorthe Frydendahl.

At flytte tilbage

Det er ikke tilfældigt, at kommunerne går efter de unge, som er flyttet til større studiebyer, mener Hanne Tanvig, der er landdistriktsforsker fra Københavns Universitet.

- De er meget afhængige af at få nogle kompetente, unge mennesker tilbage. Det her er næste skridt. De er bevæbnet til tænderne for at få flere ressourcestærke folk, siger hun.

I Aarhus har Karina Weiland Pedersen allerede holdt første det arrangement. Forud for det havde hun oprettet Facebook-gruppen "Æ vestjyder i Aarhus", og en varm aften i slutningen af maj mødtes 30 glade, unge "Lemvig'ere" til hygge og en workshop.

Der var i alt 30 deltagere til det første Aarhus-arrangement for unge "Lemvig'ere". (Foto: © Maria G. Lauridsen)

- Vi lavede et par ice-breaker-lege for at lære hinanden at kende og have det sjovt, og vi spiste sammen, fortæller Karina Weiland Pedersen.

Og så skulle det handle om Lemvig, og hvad udfordringerne kunne være ved at skulle flytte tilbage til hjemstavnen.

- Der var flere, der oplevede, at jobmuligheder og transport måske vil blive en udfordring. Men vi prøvede at arbejde med løsningsorienterede ideer, og det kom der faktisk noget godt ud af, siger Unge-ambassadøren.

Karina Weiland Pedersen er stadig studerende og har mange ting, hun gerne vil ud at opleve, men hun vil ikke udelukke at flytte tilbage til Lemvig en dag.

- Det er ikke der, jeg er lige nu, men det er et sted, hvor jeg været glad for at vokse op. Så det er da ikke utænkeligt, at jeg kan finde på at flytte tilbage engang, når jeg skal etablere en familie, siger hun.

Kommune-kampagner målrettet unge fraflyttere:

 • "Varde på hovedet" (Varde Kommune)

 • "Derfor Jammerbugt" (Jammerbrugt Kommune)

 • "Odder - det er da ret OK" (Odder Kommune)

 • "Følelsen af Faxe" (Faxe Kommune)

 • "Kunsten at finde den eneste ene" (Kolding Kommune)

 • "Svendborg løfter Svendborg" (Svendborg Kommune)

 • "Vores hjemmebane" (Vesthimmerlands Kommune)

 • "Vejen til Odsherred" (Odsherred Kommune )

 • "Følg Din Natur" (Thisted Kommune)

 • "Silkeborg kalder" (Silkeborg Kommune)

 • "Et godt sted at bo - hele livet" (Holstebro Kommune)

 • Kilde: Landdistrikternes Fællesråd