Kontanthjælpsloft rammer kvinder på barsel

Mødrehjælpen og Dansk Socialrådgiverforening vil have barslende kvinder fritaget for kontanthjælpsloftet.

Elisabeth Thyges boligstøtte er faldet fra 3.535 kroner før kontanthjælpsloftet til 973 kroner efter. (Foto: © DR Midt & Vest)

Kontanthjælpsloftet rammer uretfærdigt mødre på barsel. Det mener både Dansk Socialrådgiverforening og Mødrehjælpen.

I oktober havde 1.453 kontanthjælpsmodtagere på barsel fået beskåret deres ydelse som følge af kontanthjælpsloftet, der trådte i kraft 1. oktober 2016.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Mødrehjælpen har i sidste uge fået omkring 20 henvendelser fra gravide og nybagte mødre, der har stødt hovedet mod kontanthjælpsloftet.

Mads Roke Clausen, der er direktør i Mødrehjælpen, vil have loven lavet om.

- En mor skal ikke presses ud på arbejdsmarkedet. Hun skal have ro til at koncentrere sig om at skabe omsorg, skabe tryghed og få amningen på plads for sit barn, siger han.

Alenemor til fire mister 2.542 kroner om måneden

Elisabeth Thyge fra Ikast blev i august mor for fjerde gang, men barslen handler ikke kun om bleskift og dikke-dikke. Hun er nemlig blevet ramt af kontanthjælpsloftet. Men da hun er på barsel, står hun ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kontanthjælpsloftet betyder, at Elisabeth Thyge har fået beskåret sin boligstøtte med 2.542 kroner om måneden.

- Jeg tænkte, at huh ha, hvad skal jeg gøre? Jeg står jo med det selv, og det bliver svært, siger den 34-årige mor.

Hun blev gravid, før kontanthjælpsloftet blev vedtaget politisk i marts 2016.

- Det er en mega træls situation at være i. Det burde slet ikke være sådan. Man burde kunne få lov til at gå hjemme og nyde at være på barsel og nyde, at man har fået en lille og hjælpe hende med at få en god start på livet, siger hun.

Elisabeth Thyge er alenemor til fire børn, og ifølge de nye kontanthjælpsregler berettiger det hende til en maksimal bruttoydelse på 15.548 kroner om måneden.

Elisabeth Thyge har nu taget et lån for at få tingene til at hænge sammen.

På arbejde med baby på armen?

Dansk Socialrådgiverforening kan ikke se logikken i at sætte folk på barsel ned i ydelse.

Det siger Majbrit Berlau, formand Dansk Socialrådgiverforening.

- Den politiske intention med de lave ydelser er jo at motivere folk til at komme på arbejdsmarkedet. Der er vel ikke nogen på Christiansborg, der forestiller sig, at vi skal sende folk på arbejdsmarkedet med små babyer på armen, siger hun.

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening bør folk på barsel fritages for kontanthjælpsloftet.

Minister: Jeg skammer mig ikke

Beskæftigelsesministeren er stolt af kontanthjælpssystemet i Danmark, og han har ikke tænkt sig at ændre noget i forhold til kontanthjælpen for folk på barsel.

- Jeg skammer mig på ingen måde over det ydelsessystem, vi har i Danmark. Vi har nogle meget, meget flotte velfærdsydelser, og det mener jeg på ingen måde går ud over børnene opvækst eller levevilkår, siger beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V).

Ifølge beskæftigelsesministeren får en enlig forsørger med fire børn på kontanthjælp alt i alt udbetalt 23.500 kroner inkl. børnebidrag.

Opdateret med interview med beskæftigelsesministeren d. 21.12.2016 kl. 15.