Kontanthjælpsmodtager på 15. år: Jeg har brug for en anden slags hjælp

Hvis folk på langvarig kontanthjælp skal have job, duer den normale hjælp ikke, mener kontanthjælpsmodtager.

- Jeg havde mest brug for psykologhjælp, men det er der ikke råd til i systemet, fortæller Elisabeth Rasmussen fra Herning, som gennem 15 år har været på kontanthjælp. (Foto: Elisabeth Rasmussen © Elisabeth Rasmussen)

Hvis flere af dem, der er på kontanthjælp længe, skal i job, så kræver det andet og mere end bare kurser i jobansøgninger og personlig fremtoning.

Det mener Elisabeth Rasmussen fra Herning, der selv har været på kontanthjælp i 15 år.

Folketinget har over de næste tre år afsat en kvart milliard til at få kontanthjælpsmodtagere, der har været over fem år på kontanthjælp, i job.

Men det kræver altså noget mere end de kurser, der findes i dag, siger Elisabeth Rasmussen, der efter 15 år kender systemet ganske godt. Hun er på nuværende tidspunkt i gang med et ressourceforløb i Herning Kommune.

- Jeg havde brug for noget psykologhjælp til at komme over de ting, der er hændt mig. Og det er en af de ting, man ikke kan få penge til i det offentlige, siger Elisabeth Rasmussen.

Elisabeth Rasmussen lider af angst, og hun føler ikke, at de normale ressourceforløb har hjulpet hende over det.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbritt Berlau, er helt enig i kritikken:

- Der ligger en bunden opgave for kommunerne i at forstå, at hvis de vil hjælpe nogle af de mennesker, der har været længst på kontanthjælp, så kan man ikke bare blive ved med at gøre det samme, der ikke har virket i over ti år, siger hun.

Formanden for beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune, John Thomsen (V), kan sagtens se problemet:

- Det kan være mange slags udfordringer, som denne gruppe har brug for at få løst.

- Det kan måske være overvægt; det kan være tatoveringer, det kan være dårlige tænder eller mange andre ting, som kan forhindre dem i at være friske og åbne og komme ud på arbejdsmarkedet, siger John Thomsen.

Herning Kommune er en af de kommuner, der har søgt om penge fra den nye pulje til kontanthjælpsmodtagere.

Der er i alt 27.000 kontanthjælpsmodtagere, der ligesom Elisabeth Rasmussen har været i kontanthjælpssystemet i mere end fem år.