Kortlægning: Her risikerer du især at udvikle sklerose

For første gang har forskere undersøgt, hvor i Danmark personer med sklerose er født eller vokset op.

Er man født eller opvokset i de røde områder, har man en øget risiko for at udvikle sklerose. I de blå områder er risikoen til gengæld lavere, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Grafik: Emil Thorbjörnsson, DR.

Er du født eller opvokset i eller omkring Thyholm, Esbjerg, Nyborg, Randers, Favrskov og Aarhus, har du en øget risiko for at udvikle sklerose.

Det viser en undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet.

- Vi ser flere født i disse områder, der udvikler sklerose. Flere, end man ville forvente ud fra gennemsnittet i Danmark, siger postdoc Kristine Bihrmann.

I de seks nævnte områder er der i gennemsnit 18 procent større risiko for at få sklerose sammenlignet med andre steder i landet.

På Thyholm ejer Lærke Fiskbæk en fysioterapiklinik. Her har hun mange sklerosepatienter til træning og behandling.

- Jeg kan godt nikke genkendende til undersøgelsen, og det er mærkværdigt, hvorfor der lige skal være mange skleroseramte her på Thyholm, siger hun.

Årsag til sklerose er uvis

Det er også lidt af en gåde for forskerne på Statens Institut for Folkesundhed, hvorfor der i særlige geografiske områder er en overvægt af folk med sygdommen.

- Vores studier siger ikke noget om årsagen, så vi kan ikke umiddelbart forklare de geografiske forskelle, siger Kristine Bihrmann.

Hun peger på, at genetik og miljø spiller ind. Muligvis noget i nærmiljøet.

- Det kunne for eksempel være drikkevandet eller forurening, men det ved vi faktisk ikke ud fra det her studie, siger forskeren.

Statens Institut for Folkesundhed har derfor søgt om midler til at forsøge at finde en forklaring på de geografiske forskelle.

Kortlægningen af personer med sklerose viser, at der også er områder af Danmark, hvor der er en lavere risiko for at udvikle sygdommen.

Det gælder personer, der er født eller opvokset på Lolland, Juesminde, nord for Aalborg eller i København og omegn. Her er der i gennemsnit 15 procent lavere risiko for at få sklerose.

I alt lever 16.000 danskere med sklerose, og hvert år får yderligere 650 personer stillet diagnosen. Det er især kvinder, der rammes, og ifølge Scleroseforeningen har Danmark én af de højeste forekomster af sygdommen i verden.

Her er risikoen for sklerose størst:

  • Aarhus

  • Favrskov

  • Randers

  • Nyborg

  • Esbjerg

  • Thyholm

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed