Kriminelle bruger unge som muldyr: På et øjeblik kan du overtræde loven via din bankkonto

Politiet, Europol og Finans Danmark har fokus på hvidvask med aktionen "European Money Mule Action".

I såkaldte muldyrssager bliver unge ned til 13-års alderen lokket til at være mellemmænd ved pengeoverførsel for kriminelle. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix Denmark)

Politiet oplever stadig flere tilfælde, hvor unge bliver brugt som såkaldte muldyr for kriminelle.

Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, så de kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling.

Pengene bliver med andre ord sat ind på den unges konto og hævet igen - og på den måde hvidvasket.

Det lyder enkelt, hurtigt og smertefrit, men problemet er så omfattende, at politiet i samarbejde med Europol og Finans Danmark i denne uge kører en kampagne med fokus på hvidvask.

- Det er en ulykkelig udvikling, vi ser. Der er rigtig mange mennesker, der kommer ind i det her game, fortæller efterforskningschef og politiinspektør Hans Roost fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Nogle bliver lokket, mens andre bliver truet til at være med. Men fælles for de fleste er, at de ikke er klar over, at de overtræder straffeloven, når de gør det.

Alene i Midt- og Vestjyllands Politikreds skal der i denne uge to sager for retten, hvor et ungt menneske er tiltalt for at stille sin konto til rådighed for en overførsel af kriminelle penge.

Og i sidste uge fik en yngre kvinde 20 dages betinget fængsel i en lignende sag ved Retten i Herning. Det drejede sig om 25.000 kroner, som hun ikke kunne gøre rede for.

- Det er situationer, hvor unge ikke umiddelbart er opmærksomme på, at det, de gør, kan være strafbart i lovens øjne, siger forsvarsadvokat i sagen, Alexander Nyborg Christensen.

Han har flere af den type sager. Han sammenligner udviklingen med den meget omtalte Umbrella-sag, hvor unge blev tiltalt og dømt for at have modtaget og delt intimt billedmateriale.

Peter blev gjort til muldyr via Snapchat

Én af dem, der har været muldyr, er 17-årige Peter fra Herning. For halvandet års tid fik kriminelle adgang til hans konto.

Det startede med, at nogle af hans snapchat-kontakter - som han havde tilføjet lidt tilfældigt og uden større omtanke - var begyndt at skrive til ham.

De ville have hans hjælp til nogle pengeoverførsler. Det ønskede Peter ikke. Men han kunne ikke skjule sig for dem, fordi hans præcise lokation kunne aflæses på Snapchat. Så en dag passede de ham op et sted i Herning - med kniv og trusler.

- De havde først prøvet at bestikke mig med ting, men jeg sagde nej til det hele. Derefter truede de mig. De var meget voldsomme, fortæller han.

- Jeg stod uden ord og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg tænkte, at det nok var bedst at give kortet videre. Jeg følte ikke, jeg havde andre muligheder eller andre udveje.

Derfor udleverede Peter sit hævekort og koder til sin bankkonto. På den måde fik de kriminelle frit spil til at sætte penge ind på hans konto og hæve dem igen.

Han gik længe alene med oplevelsen, fordi han i første omgang ikke turde fortælle sin mor, hvad der var sket.

- Jeg var flov over, hvordan det hele var sket. Og jeg vidste jo godt, at de her gutter kunne finde på at true mig bare for at få et kort. Så jeg tænkte på, om de kunne finde på at gøre andet. Jeg prøvede at beskytte mig selv og mine venner og familie.

Han overvejede ikke, at det kunne være kriminelt, at andre brugte hans konto.

- Jeg havde overhovedet ikke tænkt over det på den måde.

Det er halvandet år siden, Peter var udsat for den voldsomme oplevelse - og i dag har han fået styr på sine snapchat-indstillinger.

- Det er ikke længere alle, der kan se min lokation, og jeg er mere påpasselig med, hvem jeg deler ting med.

Peter er et opdigtet navn af hensyn til hans sikkerhed. Redaktionen er bekendt med Peters fulde identitet.

Kriminelle er afhængige af muldyr

Ifølge Hans Roost fra Midt- og Vestjyllands Politi er det afgørende for de organiserede kriminelle, at de kan få adgang til andres konti.

- Det er sådan, de kan få pengene uden for myndighedernes rækkevidde, forklarer han.

Nogle unge føler sig truet til at være med. Andre tjener 500-1.000 kroner på at stille bankkontoen til rådighed et øjeblik. Men uanset hvorfor man vælger at stille sine konti til rådighed, så er det ulovligt.

- Det er alvorligt. Man skal simpelthen bare sige nej til at låne sin konto ud, siger Hans Roost.