Kronvildt skader markerne: Nyt hegn sparer Steffen for flere hundrede tusind kroner

Normalt løber flokke på 80 då- og kronvildt gennem Steffen Bjerres kartoffelmark.

Det nye vildthegn er meget fleksibelt og kan sættes op på et par timer. (Foto: SAGRO)

Nyspirede kartoffeltoppe på markerne frister då- og kronvildt, som spiser afgrøderne og volder store markskader og økonomisk tab for landmændene.

En ny type hegn, der er nem at sætte op og tage ned, kan holde de ubudne gæster væk.

- Normalt er der flokke på 60-80 dyr ad gangen inde på marken. I år er der langt mindre skader, nok svarende til otte til ti dyr, siger Steffen Bjerre, der er én af dem, der tester det nye hegn.

Han bor op til et skovområde ved Kølkær syd for Herning. Hvis han ikke gør noget for at holde dyrene ude af marken, kan han miste op mod 500.000 kroner om året i afgrødeskader.

- Økonomisk er det en katastrofe, siger han.

Hegnet er lavet af en fleksibel stømledende plastiktråd, der ikke går så nemt i stykker, som den ståltråd man normalt bruger. Plastisktråden kan nemt strammes om et hjul, og dermed bliver tråden ikke slap.

Det er Sagro, der repræsenterer landmænd i Syd- Midt- og Vestjylland, der har udviklet hegnet.

- Det er smart, at det er så fleksibelt, fordi hvis dyrene render ind i det og mærker, at der er strøm i det, så knækker det ikke. Ståltrådshegnet skulle dyrene bare røre, så ville det springe, siger Steffen Bjerre.

To mænd kan sætte 1000 meter hegn op i timen. Se hvordan:

Billederne er lavet af SAGRO

Tab af millioner

Steffen Bjerre er ikke den eneste, der døjer med, at kron- og dåvildt enten spiser afgrøderne eller løber igennem marken, så afgrøderne bliver ødelagt.

Sagro undersøgte i 2016 landmændenes økonomiske tab ved markskader forårsaget af dyr. 774 landmænd indberettede et tab på 9,2 millioner kroner.

Med hegnet håber organisationen på at reducere afgrødetabet med 90 procent.

- Vi ser et stort potentiale i hegnet. Især hvis vi til efteråret, når vi tager kartoflerne op af jorden, kommer frem til samme konklusion, nemlig at hegnet virker, siger Rasmus Filsø Løbner, natur- og vildtrådgiver ved Sagro.

Hegnet har været testet siden maj, og Sagro håber på at opskalere forsøget næste år.

Facebook
Twitter