Kun fem kommuner i Danmark omskoler flere syge til nyt job

Færre kommuner omskoler syge til nyt job. Men Ringkøbing-Skjern går mod tendensen.

Toke Christiansen havde drømmejobbet som tømrer, da en tarmsygdom stoppede ham. Men med revalidering fra Ringkøbing-Skjern Kommune er han på vej mod en ny fremtid som bygningskonstruktør. (Foto: Bjarke Bech Feldt © DR P4 Midt & Vest)

Færre nedslidte fabriksarbejdere eller langtidssyge håndværkere bliver omskolet, så de kan få et nyt job.

De senere år har de fleste kommuner skåret ned på antallet af personer, der bliver bevilget såkaldt revalidering.

På landsplan er der i gennemsnit sket et fald på 57,2 procent fra 2004 til 2013.

Ringkøbing-Skjern Kommune går dog mod landstendensen. Her er antallet af personer på revalidering steget med 73,5 procent i samme periode.

På toilet op til 70 gange om dagen

28-årige Toke Christiansen fra Kloster ved Ringkøbing var lige begyndt på uddannelsen som tømrer, da han fik blødende tyktarmsbetændelse, som er en kronisk sygdom.

Han skal på toilettet 20-30 gange om dagen. Og når sygdommen er værst helt op til 70 gange på en enkelt dag. Og det gjorde drømmejobbet som tømrer umuligt.

Men så bevilligede kommunen ham revalidering.

- Det har jo betydet, at jeg har fået en ny mulighed i hvert fald, for at komme videre, og reelt set få et bedre liv med den tarmsygdom jeg har, siger Toke Christiansen. 

Ringkøbing-Skjern vil gerne have selvforsørgende borgere

Omskoling af syge og nedslidte borgere er en lokal, politisk satsning.

Det fortæller formand for beskæftigelsesudvalget Linda Nielsen (A).

For ganske vist er revalidering et dyrt værktøj at bruge for kommunerne, men det er også dyrt at have folk på sygedagpenge, påpeger hun.

Og så er der det menneskelige aspekt.

- Vi vil gerne, at folk blive revalideret i stedet for bare at gå på sygedagpenge. Altså at man bliver selvforsørgende og får et indhold i livet, siger Linda Nielsen.

Enorme forskelle på kommunerne

Ud af landets 98 kommuner er det kun Jammerbugt, Ringkøbing-Skjern, Lejre, Ikast-Brande og Mariagerfjord, der har bevilliget mere revalidering over de seneste ti år.

Vallensbæk Kommune har hverken stigning eller fald, mens 92 af kommuner har skåret i revalideringen i større eller mindre grad. Og forskellen er enorm.

I Jammerbugt er stigningen på 89,8 procent, mens der i den anden ende af listen er et fald på 88,2 procent i Roskilde Kommune.

Facebook
Twitter