KV 2017: Unge skal skaffe flere unge krydser

40 førstegangsvælgere fra Ikast-Brande skal sprede budskabet om kommunalvalget til områdets andre unge.

19-årige Signe Mølsted fra Bording ved Ikast glæder sig til at opleve, hvordan det hele fungerer til et kommunalvalg - nu som vælger. (Foto: © PRIVAT)

"Tænk dig om før du ikke stemmer!"

Sådan skal der stå på blandt andet t-shirts og badges, som 40 unge fra Ikast-Brande Kommune skal have på forud for kommunalvalget den 21. november.

De skal være "juniortilforordnede", og opgaven lyder på at sprede budskabet, om at det er vigtigt at stemme, til andre unge. Håbet er at få flere fra dén gruppe ind i stemmeboksen, for Ikast-Brande Kommune vil gerne have flere unge krydser.

- Vi vil gerne være med til at præge den demokratiske dannelse blandt unge mennesker, lyder det fra Karen Bach, der leder kommunens valgsekretariat.

- Så de unge bliver en form for ambassadører og vores forlængede arm ud til de øvrige unge mennesker, siger lederen.

De 40 unge skal hjælpe før og under kommunalvalget i november. Før valget skal de unge være ekstra opmærksomme på at opfordre andre unge til at stemme - og desuden sprede deres egen viden om politik.

valgdagen hjælper de andre førstegangsvælgere med praktiske spørgsmål - for eksempel hvad man helt konkret skal gøre i stemmeboksen.

- Det er de unge, som skal føre demokratiet videre, siger Signe Mølsted, der til daglig går på Ikast-Brande Gymnasium.

Hun er en af dem, der går efter at blive en af de 40 juniortilforordnede.

- Man skal sætte sig ind i sagerne, og hvad partierne mener. Jeg synes, der er mange ting at tænke på omkring valget, forklarer Signe Mølsted.

Hun mener, at man som førstegangsvælger godt kan have svært ved at vide, hvordan sådan en valgdag egentlig foregår.

Ved kommunalvalget i november 2013 stemte over 75 procent af vælgerne i Ikast-Brande. Et pænt stykke over landsgennemsnittet på 72 procent. Alligevel vil Ikast-Brande gerne have flere krydser i år.

- Selvom vi ligger højt, kan vi jo stadigvæk komme højere op, siger valgleder Karen Bach, der især håber på flere unge stemmer.

Og det er de unges ret at stemme. Men er det også ligefrem deres pligt?

- Ja, på en eller anden måde synes jeg faktisk, at man har lidt pligt til at gå op og sætte sit kryds. mener gymnasieelev, Signe Mølsted.