Kvindelige betjente på Kærshovedgård udsat for grov chikane

Ukvemsord og diskriminerende adfærd fra nogle beboere har fået konsekvenser for de kvindelige betjente.

Nogle af de udviste asylansøgere på Kærshovedgård har chikaneret de kvindelige fængselsbetjente, så de har måtte søge væk. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er et hårdt miljø at arbejde i for de kvindelige fængselsbetjent på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Centerets beboere tæller blandt andet udlændinge på tålt ophold og kriminelle, der skal udvises, og tonen blandt nogle af dem er så hård mod de kvindelige betjente, at nogle af medarbejderne har måtte stoppe med at arbejde på stedet.

Samtidig er politiet blevet inddraget, fortæller Una Jensen, der er områdedirektør i Kriminalforsorgen i Midt- og Nordjylland.

- Det er selvfølgelig grov chikane, når vi inddrager politiet. Så er det ikke et enkeltstående tilfælde, som bare skal verfes til side, siger Una Jensen.

Tidligere var der syv kvindelige fængselsbetjente, men nu er de nede på fire.

- Der er en, som ikke længere arbejder på Kærshovedgård og som arbejder på Nr. Snede i stedet for, og så har vi to, som er personligt ramt af det, de har været udsat for, siger Una Jensen.

På Kærshovedgård er der i dag 69 beboere fordelt på 22 nationaliteter, og ifølge Una Jensen er de mange kulturer en af årsagerne til chikanen.

-Det er en kombination af mange ting. Det er kultur, og så er det et spørgsmål om den persongruppe, man har med at gøre, hvor nogle er psykisk pressede, forklarer områdedirektøren.

Kriminalforsorgen og Udlændingestyrelsen diskuterer på baggrund af hændelserne, hvordan man fremadrettet skal undgå chikanen af kvindelige fængselsbetjente.

Una Jensen slår fast, at der vil blive taget hensyn til de kvindelige betjentenes ønsker.

- Vi sætter ikke folk til noget, hvor de føler sig utrygge, eller hvor de ikke føler, de kan magte opgaven. Det har vi ingen interesse i, siger Una Jensen.