Kvinder på krisecentre er mindre på arbejdsmarkedet

Voldsramte kvinder, der søger hjælp på et krisecenter, har svært ved at beholde jobbet.

Karin Houmann er leder af Holstebro Krisecenter, der blandt andet hjælper voldsramte kvinder. (Foto: © Peter Lynglund - DR, DR Midt & vest)

Voldsramte kvinder, der opholder sig på et krisecenter, er mindre i beskæftigelse end voldsramte kvinder, der ikke søger hjælp på et krisecenter.

Det viser en ny rapport fra Social- og Indenrigsministeriet, hvor man har evalueret landets kvindekrisecentre.

Ifølge Karin Houmann, der er leder af Holstebro Krisecenter, kan det være svært at forene et job med den enorme omvæltning, det er at bryde ud af et voldeligt forhold og modtage hjælp.

- Kvinderne har ofte levet med volden i meget lang tid. Det er et misbrug, der tager enormt mange ressourcer. Kvinderne er blevet nedgjort i meget lang tid, og de har mistet troen på sig selv og fået opfattelsen af, at de ikke dur til noget. Og så er det svært at klare sig på arbejdsmarkedet, siger Karin Houmann, der til daglig møder de voldsramte kvinder.

Ifølge hende mister kvinderne måske jobbet, fordi de erkender, at de bliver nødt til at prioritere behandlingen højere i en periode.

- Vi forsøger hurtigt at få kontakt med arbejdsgiveren og lave aftale om orlov eller sygemelding, og det lykkes heldigvis rigtigt tit, fortæller Karin Houmann:

- Jeg har aldrig mødt én eneste af de her kvinder, der ikke ønsker at være selvforsørgende, siger hun.