Kvinder stemmer rødt - mænd stemmer blåt

Der er større forskel på mænd og kvinder politisk end nogensinde før. Forskellen ses tydeligst hos de yngste vælgere.

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen repræsenterer hver sin blok i dansk politik lige nu. På samme måde stemmer kviner og mænd mere og mere forskelligt, fortæller en professor og en valgforsker.

Kvinder stemmer mest på røde partier. Mænd stemmer mest på de blå.

Der er større forskel på mænd og kvinder politisk end nogensinde før, fortæller professor i statskundskab, Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

- Vi er sådan ved at være oppe på elleve-tolv procentpoint i forskellen på, hvordan man stemmer på henholdsvis rød blok og blå blok. Det er ganske voldsomt, siger Jørgen Goul Andersen. 

Forskellen er størst hos de unge vælgere

Tydeligst er forskellen hos de yngste vælgere, fortæller valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

- Det peger måske pilen lidt fremad. At vi kan forvente at se ved dette valg, at forskellen måske vil være endnu større, siger han.

18-årige Melissa Puggaard fra Holstebro er førstegangvælger og passer til valgforskerens beskrivelse.

- Jeg har tænkt mig at stemme på rød blok, siger Melissa til DR P4 Midt & Vest.

Velfærd og skat skiller kønnene

En del af forklaringen på forskellen mellem kønnene kan være, at kvinder vil have velfærd og mænd vil have skattelettelser, fortæller Jørgen Goul Andersen.

- Er der noget, der skiller mænd og kvinder, så er det synet på afvejningen mellem velfærd og skattelettelser. Der er næsten ikke noget, der skiller mere end lige præcis det spørgsmål, siger han.

Han fortæller, at der for 30 år siden ikke var stor forskel på mænd og kvinder, når det handlede om synet på dagpenge, økonomi og kontanthjælp.

Valgforsker Kasper Møller Hansen siger, at der er en tendens til at vi alle sammen bliver lidt mere blå med alderen, og at de unge i perioder hælder til blå blok og andre perioder til rød.

Facebook
Twitter