Lærer undrede sig: "Inkommensurabel" fjernes fra danskprøve

Ordet inkommensurabel skulle ellers bruges i nationale danskprøver til elever i 4. klasse.

Jakob Bonde er dansklærer og utilfreds med ordet inkommensurabel i prøver i 4. klasse.

Dansklærer Jakob Bonde fra Stoholm Skole i Midtjylland fik sig noget af en overraskelse, da hans elever i 4. klasse blev bedt om at forklare ordet ”inkommensurabel” i en national dansktest.

- Da jeg spurgte mine kollegaer, var der kun én ud af 32 lærere, der kendte ordet, fortæller Jakob Bonde.

Jakob Bonde tog kontakt til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der efter en længere korrespondance svarede Jakob Bonde, at ordet var i orden at bruge i danskprøver i 4. klasse.

- Det er ikke fair at give dem et spørgsmål, de kan risikere at knække nakken på. Det er uordentligt sagt på en meget pæn måde, siger Jakob Bonde.

Styrelsen fjerner ordet fra testen

Efter at DR P4 Midt & Vest gik ind i sagen har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet ombestemt sig og tager nu ordet ud af testen.

- Det er vigtigt at forstå, at testsystemet er bygget op som et adaptivt system, hvor opgavernes sværhedsgrad tilpasser sig den enkelte elevs dygtighed. Der skal altså både være opgaver, der er meget lette, og opgaver, der er meget svære, med i testen. Når det er sagt, så er vi enige i, at ordet ”inkommensurabel” er et usædvanligt svært ord at lade indgå i en test på 4. klassetrin. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil tage opgaven ud af testen, lyder det i et skriftligt svar fra vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Susanne Sehestedt Clausen.

Ordet inkommensurabel betyder i øvrigt usammenlignelig, og i testen havde eleverne fem svarmuligheder at vælge imellem.

- Da jeg spurgte mine kollegaer, var der kun én ud af 32 lærere, der kendte ordet, fortæller skolelærer Jakob Bonde.Kender du det?

Opslået af DR Nyheder på 7. januar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.