Landbrugsformand: Tørkehjælp er en stor skuffelse

Formanden for Landbrug og fødevarer er forundret over størrelsen på hjælp til tørkeramte landmænd.

Martin Merrild vurderer, at det kun er 220 millioner kroner af hjælpepakken på i alt 380 millioner, der er rede penge. Og det kun landmænd med dyr, der får noget ud af pakken. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Det er en stor skuffelse for os, at man kun kommer med en meget, meget begrænset hjælp.

Sådan siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, om den hjælpepakke til landbruget som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har præsenteret.

Tørkepakken har et omfang på 380 millioner kroner.

- Vi har kalkuleret med et tab på mindst 6 milliarder kroner, som dansk landbrug har tabt på tørkeperioden. Vi har aldrig forventet en kompensation på hele tabet, men omvendt er situationen så alvorlig, at det truer hele erhvervet, siger Martin Merrild.

Når de politiske partier bag hjælpepakken ikke giver mere end 380 millioner kroner i støtte, er det for at undgå at overtræde EU's regler om statsstøtte, oplyser finansminister Kristian Jensen (V).

Der har ifølge Kristian Jensen ikke været mulighed for at nedsætte jordskatterne permanent, som ellers var et stort ønske fra Landbrug og Fødevarer, der havde beregnet, at det ville give en samlet besparelse på 400 millioner kroner årligt for de danske landmænd.

Martin Merrild står helt uforstående overfor afslaget på afskaffelse af jordskatten.

- Vi er jo dybt forundrede over, at det skulle være ulovlig statsstøtte, at man reducerede betalingen af skat på grund af tørken, eftersom vi er det eneste land i EU, der betaler jordskat.

- At man kan får det til at være ulovlig statsstøtte, det forstår vi simpelthen ikke, siger han.

Kun landmænd med dyr får hjælp

Samtidig konstaterer han, at det kun er de 220 millioner kroner, der er rede penge og det er kun, de landmænd, der har dyr, der får noget ud af det.

Almindelige planteavlerne får ingenting, vurderer Martin Merrild.

- Der skal man jo have en meget god vilje for at at se, hvordan det har noget med tørkehjælp at gøre, siger han.

Jeg skal ikke sige, at 220 millioner kroner er uden betydning, men på den enkelte landmands regnskab, der bliver det godt nok svært at få øje på det her, siger Martin Merrild.