Landets første ulvetilhænger-forening: Vi vil udrydde frygt med fakta

Den nystiftede forening Ulvetid vil fastholde ulven i Danmark og tilføre debatten mere fakta.

Initiativgruppen bag den nystiftede forening Ulvetid kommer fra hele Danmark. Fra venstre er det Ole Pedersen, Anette Kyneb, Jens Lykkebo, Ellen Daugaard, Esther Holzendorff og Thomas Thomsen. GRAFIK: DR P4 Midt & Vest (Foto af bestyrelsen: Privatfoto. Foto af ulv: Lars Rasborg).

Foreningen Ulvetid kom til verden helt tæt på hovedpersonen selv; ulven.

Den stiftende generalforsamling blev nemlig holdt i går i den vestjyske ulvezone, nærmere bestemt på en lejrplads i Ølgryde Plantage syd for Holstebro.

Flere af medlemmerne overnattede der forinden. For budskabet er, at ulven langt fra er så farlig, som flere frygter. Og foreningen er sat i verden for at sikre, at ulven bliver ved med at være i Danmark.

- Vi vil gerne bygge bro mellem fronterne, så vi får den her hysteriske debat ned på et leje, hvor den hører hjemme, nemlig et civiliseret leje. Det er uciviliseret, og det er ikke værdigt for et demokrati, det, der foregår i øjeblikket, siger initiativtager og talsmand Jens Lykkebo.

Foreningen kommer på benene kun et par uger efter, at dens modstykke så dagens lys: Anti-ulveforeningen 'Ulvefrit Danmark'.

Men initiativtageren afviser, at denne nye forening er en simpel modreaktion. Foreningen Ulvetid har været undervejs i måneder, for ifølge talsmanden består en alt for stor del af ulvedebatten af frygt og regulære falske oplysninger. Fakta er under pres.

- Vi har folketingspolitikere, der hårdnakket påstår, at en ulv med sine fire ben ikke kan gå så langt, som den har gjort. Men det gør de jo overalt i verden, og den ulv, som befinder sig i Thy, kender man fuldstændig: Man ved, den er født i Sachen i Tyskland, og man har fulgt dens spor, siger Jens Lykkebo.

Lær at håndtere din frygt

Nogle ulvemodstandere er lokale, der bor i den såkaldte ulvezone. Nogle er for eksempel bange for at sende deres børn ud at lege og tøver med at at lade dem gå alene til bussen - af frygt for, om en ulv kunne finde på at angribe.

- Foreningens grundsynspunkt er, det er okay at frygte ulven. Men det er ikke okay at bruge den frygt i kampen mod ulven, siger Jens Lykkebo.

Han påpeger, at ulve ikke har slået et eneste menneske ihjel i Europa i nyere tid. Til gengæld dør der flere folk ved at bade hvert år, og der bliver dræbt børn i trafikken hvert år.

- Det er ærgerligt, at du er bange for ulven, men lad være med at projicere den angst over i debatten. Tag én i hånden, eller lær at håndtere ulvemødet, hvis det skulle ske. Ligesom du ved, hvad du skal gøre som badende, hvis du møder et hestehul på stranden, siger han.

Flere bør sætte hegn - mod ulve og hunde

Andre ulvemodstanderne er landmænd, som oplever, at ulven bryder ind i indhegninger og lemlæster eller dræber deres dyr. Sidste år var Naturstyrelsen kaldt ud til 95 angreb med mistanke om ulv. Undersøgelser og DNA-analyser har bekræftet, at det var ulv i 24 af tilfældene.

- I foreningen Ulvetid anerkender vi, at det er en sørgelig ting, når ens dyr bliver angrebet af rovdyr. Men ulven har en fætter, der hedder hunden. Den har i årevis gjort den slags ting. Og det viser sig, at i en række af den slags tilfælde, der er det hund, siger Jens Lykkebo.

Helt konkret kom angrebet i 38 af de 95 tilfælde sidste år fra en hund, eller også var dyrene døde af sig selv. I 23 tilfælde stod en guldsjakal bag, mens 10 tilfælde ikke kunne klarlægges.

Men der findes foranstaltninger som ulvesikkert hegn, så man kan undgå langt de fleste angreb, påpeger Jens Lykkebo.

- Ligesom folk sikrer deres juletræer mod angreb fra hjortevildt, der kommer og spiser af dem, så kan man også sikre sine får mod ulve og hunde, siger han.

Foreningen er på vej med en hjemmeside, ulvetid.nu, hvor man blandt andet skal kunne søge informationer og fakta om ulven og få inspiration til store naturoplevelser med rovdyret.

Hvis du møder en ulv

  • Ulve stikker som regel af, hvis du taler højt og bevæger dig, men hvis situationen bliver ubehagelig:

  • Gå stille og roligt derfra. Optræd bestemt, og hold øjenkontakt med ulven - vend ikke ryggen til den.

  • Syng, snak eller råb højt og vredt. Skrig ikke, som om du er bange.

  • Løb ikke, idet det dels kan udløse en forfølgelse, dels vil det øge risikoen for, at du falder, hvilket kan udløse et angreb.

  • I sjældne tilfælde hvor ulven følger efter, skal du stoppe op og gøre dig stor ved at holde arme og tasker over hovedet. Råb og klap i hænderne. Tag hellere et par skridt imod ulven end væk fra den.

  • Hvis ulven imod alle odds angriber - spil ikke død, men slå og spark, så meget du kan. Kravl eventuelt op i et træ - ulve kan ikke klatre i træer.Kilde: Miljøstyrelsen