Landmænd dropper ploven og hjælper miljøet

Mindre dieselolie og flere regnorme. Flere og flere landmænd dyrker deres jord uden plov.

Det gavner miljøet at droppe ploven. Cirka syv procent af det samlede landbrugsareal i Danmark dyrkes nu uden plov. (© Vestjysk Landboforening)

Stadigt flere landmænd dropper ploven, når de skal så. Det pløjefri landbrug gavner nemlig både landmandens egen økonomi, klimaet og livet i jorden:

- Vi sparer 6.000 liter dieselolie i år, og vi får flere regnorme i jorden, når vi ikke pløjer, siger landmand Carsten Vennevold fra Hanning nær Skjern.

Det pløjefri landbrug er i kraftig vækst herhjemme. I Vestjylland med 20 procent i år, og på landsplan dyrkes omkring 200.000 hektarer nu uden plov.

Det svarer til over syv procent af det samlede landbrugsareal.

Skærmer for regn og vind

Det pløjefri landbrug begrænser udslippet af CO2 fra selve jorden, når den ikke bliver pløjet. Det er godt for klimaet.

- Folk tror ikke, det kan lade sig gøre, men det går faktisk fint, siger landmand Carsten Vennevold.

Ifølge specialkonsulent Søren Søndergaard fra Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark, så løser metoden også de voksende problemer med erosion på landbrugsjorden.

- I Vestjylland har vi ofte problemer med kraftige vinde, som skaber jordfygning på de lette jorder om foråret. Det kan undgås, når der ligger flere planterester på jorden. På samme måde kan man undgå, at vandet skyller jorden væk under kraftige regnskyl, siger han.

I lande som USA, Canada og Schweiz er man langt foran Danmark, når det gælder pløjefrit landbrug.

Facebook
Twitter