Landmænd kæmper for at finansiere omlægning til økologi

Jonas Frost fra Kibæk vil gerne sælge økologiske slagtesvin, men han kan ikke låne penge til at lave produktionen om fra frilandsgrise til økologi.

Landmand Jonas Frost har Frilandsgrise, men det betaler sig dårligt. Derfor vil han gerne lægge om til økologisk svineproduktion.

Flere unge landmænd har svært ved at lægge produktionen om fra konventionel svinebesætning til økologiske grise. Det til trods for at det økologiske slagteri Friland forventer, at efterspørgslen stiger 20 procent hvert år de næste tre år.

Det gælder både herhjemme og i flere andre lande i Europa, hvor vi spiser mere økologisk svinekød. Samtidig er eksport til Kina et marked med stort potentiale.

Derfor tager Friland nye leverandører ind.

Banken siger nej

Jonas Frost fra Kibæk har stået på venteliste som leverandør til Friland i flere år og har nu fået en kontrakt som en af de nye leverandører.

Alligevel har hans bank, Handelsbanken, sagt nej til at give ham en kassekredit på to millioner kroner til at starte den økologiske produktion op.

- Det er rigtigt frustrerende, at vi ikke bare kan komme i gang, siger han.

Han fortæller, at det er svært at få det til at løbe rundt som Frilandsgriseproducent, og at hans økonomi vil være mere sikker med økologiske svin.

Gæld giver afslag

Afslaget kommer, selv om Jonas Frost sammen med sine konsulenter har beregnet, at han fra 2015 hvert år vil kunne tjene 800.000 kroner mere, end han gør nu.

- Og det er mere sandsynligt, at vi når op på en million, for budgettet er lagt konservativt og Friland har hævet betalingen med to kroner siden budgettet blev lagt.

Handelsbanken har ikke ønsket at kommentere, hvorfor de har sagt nej til at låne Jonas Frost de to millioner kroner, eller hvad de generelt baserer deres vurderinger omkring lån til landmænd på. Jonas Frost fortæller selv, at det bunder i en gammel gæld på en million kroner.

Risikabel branche

Næstformanden i svineudvalget hos Økologisk Landsforening, Bertel Hestbjerg kan til dels godt forstå bankernes skepsis over for generelt at lægge svineproduktionen om til økologi.

- Det er risikabelt, for indtjeningen svinger meget. Den kan være rigtig fornuftig i nogle år og en katastrofe i det næste, siger han.

Han kender også til, at flere nystartede økologer giver op på det ekstra arbejde, det kræver, at drive den økologiske svineproduktion. Blandt andet skal man hakke vandtrug fri for is flere gange dagligt i vintermånederne.

Næstformand undrer sig over afslag

Bertel Hestbjerg har talt med Jonas Frost om hans problemer med at lægge om, men han har ikke gennemgået hans økonomi i dybden. Men med Jonas Frosts udgangspunkt undrer han sig over bankens beslutning.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Jonas ikke kan få lov til at låne. Han har bevist, at han kan håndværket som frilandsproducent, og det drejer sig kun om et lån på to millioner kroner, siger Bertel Hestbjerg.

Efter bankens afslag har Jonas Frost været kreativ med finansieringen. Han har lavet en kreditaftale, så han kunne starte produktionen af slagtesvin op på en lejet gård, som ligger 65 kilometer fra hjemmet. Det giver meget kørsel, så han håber, at det snart lykkes at finde de sidste penge til omlægningen på egen gård.

Facebook
Twitter