Landmændenes marker drukner i det våde vejr: 'Det værste jeg har oplevet'

Landmænd i hele Vestdanmark mærker konsekvensen af de store mængder regn.

Laurits Erik Andersen er ude at soppe i sin druknede hvedemark.

- Man kan godt tro, at det var ris derude, men det er altså hvede, siger landmanden, mens han traver rundt i det, der engang var jord, men nu nærmere er mudder og flere steder ligefrem sø.

Landmanden fra Stauning i Vestjylland har 100 hektar oversvømmede marker med vintersæd, der ikke står til at redde. Kornet er simpelthen druknet, og markerne skal sås om til foråret.

Laurits Erik Andersen er ikke den eneste, der har kæmpet forgæves mod det rekordvåde efterår, hvor der er faldet 350 millimeter regn.

Ifølge Troels Toft, der er sektordirektør for plantesektoren i landbrugets videncenter SEGES, er hele det vestlige Danmark ramt.

- Lige så snart vi passerer Storebæltsbroen. Tværs over Fyn og hele vejen op igennem Jylland finder man marker, hvor det her er et problem, siger han.

Det mest ekstreme i mange år

Der er endnu ikke et landsdækkende overblik over skadernes omfang, men i Vestjylland ser det ikke godt ud.

Landboforeningen Vestjysk vurderer, at 25 procent af markerne med vinterafgrøder i landsdelen er ødelagt af regnen. Og på de lavtliggende marker er det helt galt, mener planterådgiver Leo Bajlum.

- Der er nogle af stederne, hvor det er 100 procent, der skal sås om, siger han.

Ved første øjekast ligner det en sø - men det er en mark. Mange af Laurits Erik Andersens kornmarker står under vand og har gjort det den sidste måned. (Foto: Troels Esmarch - DR)

Kornmarkerne kan normalt godt klare en del vand i perioder, siger planterådgiveren.

- Men hvis det bliver ved med at stå under vand, så drukner det simpelthen og rådner, og så er løbet kørt, siger Leo Bajlum.

Han og Troels Toft er enige: Det er den værste situation længe, når man snakker oversvømmede marker. Dels fordi det mange steder er svært at lede vand væk fra markene.

- Oprensning af vandløbene har været nedprioriteret i mange kommuner, og det giver en udfordring nu. Hver eneste regndråbe, der lander, bliver et problem ude i vandløbene - for der er ingen buffereffekt i jorden længere, fordi det hele er fyldt op, siger Troels Toft.

- Der er ingen tvivl om, at det er det mest ekstreme, vi har oplevet i mange, mange år, understreger Leo Bajlum.

For landmand Laurits Erik Andersen vil den store mængde druknet korn koste ham omkring 250.000 kroner. Han har aldrig oplevet noget lignende.

- Det er frygtelig træls. Vi har da prøvet det før, men ikke så groft, som vi har set det her efterår. Det er det værste, jeg har oplevet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter