Landmand: Dine dåser dræber mine køer

Landmand Peter Michael Mikkelsen er vred. To af hans køer er døde, og hans dyrlæge fandt små stumper aluminium i de døde dyr.

Fritidslandmand Peter Michael Mikkelsen fra Vejrum Kirkeby foran skiltet med teksten rettet til bilister på vejen mellem Holstebro og Struer. (Foto: Allan Bo Poulsen © DR)

Når en bilist smider en tom dåse ud af bilvinduet, kan den i værste koste en ko livet.

Det kan fritidslandsmand Peter Michael Mikkelsen fra Vejrum Kirkeby tale med om.

To af hans 15 køer er døde, efter de ifølge hans dyrlæge har spist små stumper aluminium fra dåser. Det er han vred over.

Landmand: Det er noget svineri

- Jeg synes simpelthen, at det er noget svineri. Vi kan ikke være det bekendt som borgere, siger han.

Peter Michael Mikkelsen har nu sat et advarselsskilt op ved en mark ved Rute 11, hvor bilerne drøner af sted mellem Struer og Holstebro.

'Dine dåser dræber mine køer', står der som en klar besked til bilisterne.

En smertefuld død

- Jeg tror, at de får en ekstremt smertefuld død, siger han om de dyr, der får metalstumper i maven.

Peter Michael Mikkelsen har græsarealer, der ligger klos op ad vejen, og når han høster græs til foder, ryger bilisternes dåser og skrald uforvarende med.

Det hele bliver findelt, og dåserne forvandles dermed til små skarpe genstande, og metalstumperne risikerer at skære koens mavesæk op.

Dåser bliver finsnittet

- Så sker der det, at koen holder op med at æde. Og når man har sådan en ko, kan man lige godt få den slagtet så hurtigt som muligt, siger Peter Michael Mikkelsen.

Merete Jensen er leder af Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum. Hun fortæller, at der ikke er lavet undersøgelser om omfanget af dåsestumpernes konsekvenser. Men:

- Hvis man smider dåserne ind på marken, hvor der snittes græs til ensilage, så er det ikke utænkeligt, at der ryger sådan en dåse med i en finsnitter. Så nogle af spånerne ender i ensilagen og til sidst i køerne sorklarer hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk