Lars spiste frokost med to bjergbestigere på Mont Blanc: Få timer efter var de døde

Mens Lars Riis besteg Mont Blanc, døde to bjergbestigere. Nu advarer han andre bjergbestigere.

Det var spændende og udfordrende at prøve kræfter med det 4.810 meter høje Mont Blanc i de franske alper. Men den dødelige alvor i et eventyr så sent på året på Europas højeste bjerg blev pludselig alvor for Lars Riis og hans kammerat.

Da de for en uge side forsøgte at nå toppen af bjerget, styrtede to tjekker i døden.

- Vi finder ud af, at en af tjekkerne er faldet mellem 600 og 800 meter ned, siger Lars Riis, der kommer fra Klitmøller i Thy.

- Jeg har ikke nogen intentioner om at dø på et bjerg, og jeg vil ikke sætte mit liv på spil bare for at komme op på et bjerg.

Lars Riis

- Jeg havde lige siddet og spist og snakket med dem - og få timer efter er de døde. Det er forfærdeligt og dybt tragisk, siger han.

Lars Riis og hans kammerat var sammen med en guide på vej op ad bjerget, og de endte også med at vende om, inden de nåede målet.

- Det er klart at processen med at stoppe måske bliver fremskyndet, fordi det ligger i baghovedet. Så selvfølgelig kan det spille ind på, at vi ikke kom op til toppen, og selvfølgelig sætter det nogle tanker i gang, siger han.

Han forklarer, at han ikke på noget tidspunkt var bange, men at det handler om at kende sine grænser – og ikke gå længere end det.

- Jeg har ikke nogen intentioner om at dø på et bjerg, og jeg vil ikke sætte mit liv på spil bare for at komme op på et bjerg, fortæller han.

Lars Riis understreger vigtigheden i at forberede sig grundigt, inden man begynder opstigningen af et bjerg. (Foto: Mona Aaberg)

Advarer andre

Turen på Mont Blanc er Lars Riis’ første tur som bjergbestiger, men han og kammeraten har forberedt sig minutiøst i ni måneder og gjorde forsøget sammen med en erfaren guide, der selv har besteget Mount Everest to gange.

Den nordvestjyske bjergbestiger forstår godt andres lyst til at kaste sig ud i både fysisk og psykisk krævende udfordringer. Men opfordrer efter oplevelsen til at have fuldstændig styr på forberedelserne.

- Gør nu dit hjemmearbejde ordentligt. Det er ikke så nemt, som det måske står nogle steder, og der er en risiko. Den risiko skal du gøre alt hvad du kan for at minimere, siger Lars Riis.

- Udfordringen er, at du er i et terræn og på et bjerg, som hele tiden ændrer sig. Og hvis du ikke kan læse det, så er det ekstremt farligt.

Lars Riis har ikke noget behov for at prøve kræfter med Mont Blanc igen, så han kan stå på toppen. Især fordi det lægger et stort pres på familien.

- Jeg vil gerne ud og have andre lignende oplevelser. Men det er klart, at mine forældre og min kæreste ikke syntes, det var sjovt, da de hørte, hvad der skete dernede, siger Lars Riis.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.