Lastbiler kører for stærkt: Nu vil de have loven ændret

Lastbiler skal have til at køre hurtigere for at sikre godt flow i trafikken, mener lastbilchauffør.

Et nyt lovforslag skal give lastbiler lov til at køre 80 km/t på landevejene i stedet for 70. Arkivfoto. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Lastbilchauffører vil have lov til at træde hårdere på speederen. Som det er i dag, må tunge køretøjer køre 70 km/t på landevej, 80 km/t på motorvej, og i tæt bebygget område er det 50 km/t - også selvom den lokale hastighedsgrænse er højere.

Men faktisk så kører lastbilerne allerede 80 km/t, fortæller vognmand Jens Petersen fra Hanstholm Containertransport, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Transport og Logistik.

- Vores fart er generelt et sted mellem 75 og 80, ellers ville trafikken gå helt i stå. Så vi forsøger at følge trafikken, siger han.

Branchen arbejder målrettet på at få lavet lovgivningen om, så lastbiler for eksempel må køre 80 km/t på landevej i stedet for 70. Ønsket skal ses i lyset af, at nye tal fra Vejdirektoratet viser, at færre bliver dræbt i lastbilulykker.

Et nyt lovforslag er desuden blevet behandlet på Christiansborg i dag. Det skal give lastbiler lov til at køre de 80 kilometer i timen på landevejene i stedet for 70. Lovforslaget bliver støttet af Kristian Pihl Lorentzen, der er transportordfører for Venstre.

- Det styrker trafiksikkerheden, fordi der ikke kommer så mange farlige overhalinger, og desuden styrker det fremkommeligheden på vores landeveje, siger Kristian Pihl Lorentzen (V).

Vil det sige, at hvis tilstrækkeligt mange overtræder loven, så bliver den lavet om?

- Nej, det har ikke noget med det at gøre. Vi vil gerne sikre, at der er et godt flow i trafikken. Det er fornuftigt, når vi mener, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at hæve farten til 80 på landevejene, siger han.

Lovforslaget omfatter ikke farten på motorvej.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.