Lattergas er vendt tilbage til fødeafdelingerne: 'Man forsvinder lidt ud af kroppen'

For få år siden var det mange steder slet ikke en mulighed, da man frygtede for arbejdsmiljøet.

Lattergassen er igennem tiden blevet fjernet fra flere afdelinger, da man frygtede, at gassen var farlig for personalet. (Arkivfoto) (Foto: Henrik Vering)

Det gør nas at føde børn. Det kan de fleste fødende skriver under på.

Men de seneste år har fødende på flere fødeafdelinger igen kunnet suge dybt i masker med lattergas, når veerne strammer til. Og det er populært.

For nylig var det præcis, hvad Julie Olesen gjorde, da hun fødte sit barn nummer to på Hospitalsenhed Vests fødeafdeling i Herning.

- Jeg fik det anbefalet af en veninde, og det har nok taget toppen af smerterne, fortæller hun.

I Herning bruger mere end halvdelen af de flergangsfødende lattergas. For ganske få år siden var det slet ikke en mulighed, fordi man frygtede, at lattergassen var skadelig for personalet.

Sådan var det også på fødeafdelingerne i Thisted og Viborg, men også her er lattergassen tilbage, og den er populær. I Viborg er andelen af fødende kvinder, der får lattergas mod smerter under fødslen, steget fra 28 til 44 procent af de fødende på bare to år.

Når man får lattergas, forsvinder man lidt ud af kroppen på sig selv og bliver mere ligeglad med det, der sker omkring én, forklarer jordemoder Helene Thing fra fødeafdelingen i Herning.

- Det er den effekt, vi søger at få for den fødende, men stadig så hun mærker veerne og er med i fødslen, siger hun.

Lattergassen har den fordel, at den virker hurtigt, og lige så hurtigt er ude af kroppen igen. Der er også færre mulige bivirkninger end ved en epiduralblokade, hvor den fødende får lokaltbedøvende middel gennem et kateder, der stikkes ind i den nederste del af rygsøjlen.

  • Fødslen var ikke smertefri, men lattergas var med til at dulme smerterne, da Rosa kom til verden i mandags, fortæller Julie Olesen, der her sidder sammen med lille Rosa og storebror Loui. (Foto: (privatfoto))
  • Jordemoderen sikrer, at den fødende både ånder ind og ud i lattergasmasken. Det er med til at sikre, at lattergassen bliver opfanget, så der ikke flyder for meget rundt i lokalet. (Foto: Dr)
  • Lattergas er det populære navn for stoffet 'dinitrogenoxid' eller N2O. Det virker efter 30- 50 sekunder. Under 1 procent optages og omsættes i kroppen, men udskilles for 99 procent vedkommende via udånding inden for tre minutter. (Foto: Dr)
  • I mere end 150 år har lattergas været brugt til smertelindring og afslapning. (Foto: Dr)
1 / 4

God udluftning beskytter personalet

Tilbage i 2015 konstaterede Jordemoderforeningen, at der kun var ni fødesteder tilbage i landet, som tilbød lattergas.

Baggrunden var, at en norsk undersøgelse viste, at der var for meget lattergas i luften på fødestuerne, og det kunne betyde øget abortrisiko for gravide jordemødre. Forskning tyder imidlertid på, at lattergas ikke har arbejdsmiljømæssige konsekvenser, hvis det bruges korrekt og med sikkert udstyr.

Det har de fået på fødeafdelingen i Herning, hvor udluftningen er blevet forbedret.

- Vi er også blevet bedre til at bruge det, og de fødende tager godt imod det, siger jordemoder Helene Thing.

Hos foreningen Forældre og fødsel glæder formanden sig over, at fødende kvinder igen flere steder kan tage sug i lattergasmaskerne.

- Det er meget positivt, for mange gravide er glade for at få lattergas som smertelindring. Tidligere har nogle kvinder valgt epiduralblokaden, selvom de egentlig ønskede en fødsel uden, fordi der ikke var andre alternativer, forklarer formand Birgitte Halkjær Storgaard.

Hun understreger dog også, at det er vigtigt, at man som fødende kvinde bliver passet godt på undervejs.

I Herning er de fødende altid under opsyn, når de får lattergas, og til allersidst - lige når barnet fødes - tager jordemødrene som regel lattergassen fra de fødende igen.

Det sker ofte under store protester og vrede fra kvinderne, fortæller jordemoderen med et smil.

- For det er en god ven, de har fået sig i lattergassen, men virkeligheden er, at de nødt til at komme ud af lattergasrusen, så de rent faktisk kan huske den sidste del af barnets fødsel, siger hun.