Lavere kvote på brislinger betyder milliontab for fiskere: 'Det er en katastrofe'

Fiskere mener, de uden problemer kan fange flere brislinger, end kvoten tillader.

Michael Ruby får ikke mange brislinger i nettet det kommende stykke tid. (Foto: Anne-Frida Andersen)

Industrifiskerne er ramt på pengepungen, fordi kvoten for fangsten af brisling er skåret med 20 procent i forhold til sidste år.

Men fiskerne mener, der er nok brislinger i de danske farvande til, de kan fange endnu flere, end kvoten tillader.

En af de fiskere, der er ramt, er Michael Ruby. Han ejer et industrifartøj i Thyborøn og fisker tobis og brisling.

Han kalder kvotereduktionen for en katastrofe, og han frygter at miste op til ti millioner kroner, fordi der er blevet skåret i kvoten for både tobis og brisling.

- Jeg går glip af det halve af min årsindtægt på grund af det her. Det har jeg det meget træls med, og det giver mig søvnløse nætter, siger Michael Ruby.

Han frygter, at den lavere kvote på brislinger vil have store konsekvenser for fiskerne i Thyborøn.

- Vi er meget pressede. Folk begynder at snakke om at sætte deres skibe til salg, for det bliver sværere og sværere at få det til at løbe rundt, siger Michael Ruby.

Ifølge Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen koster kvotereduktionen fiskerne 200 millioner kroner, ligesom fiskemelsfabrikkerne mister arbejdspladser.

- Det er et kæmpe tab for fiskerierhvervet. Det er fuldstændig unødvendigt, fordi bestanden af brislinger har det godt, siger Ib Poulsen.

Politiker: Biologerne tæller forkert

Thomas Danielsen, der sidder Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre, mener ligeledes, at brislingbestanden har det godt.

Ifølge ham er det biologernes udregning af, hvor mange fisk, der reelt er, der er misvisende.

- Biologerne rammer ofte forbi. Industrifiskene er meget vanskelige at lave en præcis vurdering af, siger Thomas Danielsen.

Han forklarer, at en fisk som tobisen for eksempel gemmer sig på havbunden - ligesom brislingen også kan gemme sig for biologerne, der forsøger at tælle dem.

- Det er nogle meget specielle arter, og selvfølgelig gør biologerne alt, hvad de kan, men vi kan bare se, det ikke er godt nok, siger Thomas Danielsen.

Gode vurderinger, mener forsker

Det er DTU Aqua, der står for opgaven med at måle bestanden af brisling.

Ifølge seniorforsker Anna Rindorf viser målinger, at den nye årgang af brislinger kun er 60 procent af, hvad den har været den seneste periode.

- Vi har en lidt dårlig tilgang af fisk, end hvad vi har haft hidtil, siger hun.

Hun fortæller, at meget tyder på, målingerne er til at stole på.

- Der er ikke noget, der tyder på, vi tager fejl. Det er en ret god bestandsvurdering, i forhold til hvad vi ellers ser, siger Anna Rindorf fra DTU Aqua.

Men heller ikke industrifisker Michael Ruby mener, biologerne ser det samme, som han og de andre fiskere ser.

- Det er ikke det billede, vi ser på havet, når vi er ude at sejle. Der er mange småfisk og meget yngel i vores trawl, siger han.

Michael Ruby foreslår, at biologerne kan tage med ham og de andre fiskere på sejltur, så de ifølge ham kan få et mere retvisende billede af, hvor mange brislinger der egentlig er under havoverfladen.

Thomas Danielsen (V) ser også gerne, at der kommer mere fokus på området.

- Jeg håber, der kommer mere ro om fiskeriet i næste valgperiode. Vi skal have prioriteret den forskning, der er på området, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk