Leo er lige blevet førtidspensionist: 'Jeg føler, at jeg på et tidspunkt skal på arbejde igen'

Landets kommuner har svært ved at få pengene til at række, fordi antallet af førtidspensionister vokser.

Leo Mouritsen og hans kone bor i landsbyen Emb på Mors. (Foto: Anne Frida Andersen)

Træthed, træthed og træthed. Konstant.

Sådan lyder svaret fra Leo Mouritsen, når han bliver spurgt,hvorfor han ikke kan holde til at arbejde.

Leo Mouritsen har netop fået tilkendt førtidspension af Morsø Kommune, fordi han fik en blodprop i hjernen sidste år.

- Det er ikke det, man ønsker sig. Slet ikke. Men det er da godt, at vi har et system, der bærer en, hvis man ikke kan længere, siger han.

Inden Leo Mouritsen blev førtidspensionist arbejdede han som lastbilchauffør, men nu er han én af de 37 personer, der indtil nu har fået tildelt førtidspension i Morsø Kommune i år.

- Det føles lidt mærkeligt, fordi jeg føler hele tiden, at jeg på et tidspunkt skal på arbejde. Det skal jeg lige finde ud af, at det skal jeg ikke, men det er meget, meget svært, siger han.

Da Leo Mouritsen fik blodproppen var han ude at sprede salt for sin daværende arbejdsgiver. En forbipasserende fandt ham, og han kom med helikopter til hospitalet.

Flere får tildelt førtidspension

Antallet af nye førtidspensionister ventes i år at stige til over 15.000 på landsplan. Det er næsten 2.500 flere end sidste år.

Det er til glæde for de mange personer uden arbejdsevne, men til frustration for mange kommuner, der igen må vende hver en øre for at få økonomien til at hænge sammen.

I Morsø Kommune skal pengene til førtidspensionisterne tages andre steder fra, siger formand for beskæftigelsesudvalget, Ellen Phillipsen Dahl fra partiet Demokratisk Balance.

- Det kommer til at betyde, at vi må gå ind i alle kroge for at finde ud af, hvor vi kan effektivisere, uden at det gør for ondt, siger hun.

Sidste år tildelte Morsø Kommune førtidspension til 31 personer.

Svært at vænne sig til førtidspension

Leo Mouritsen er 62 år, og havde, hvis han ikke var blevet ramt af blodproppen, flere gode år tilbage på arbejdsmarkedet.

I dag kan han hverken klippe hæk eller slå græs.

- Jeg fisker lidt og så videre. Nogle små ting. Men i det store hele, så er det meget lidt. Men jeg skal prøve og finde noget, som jeg kan få tiden til at gå med.

I dag får Leo Mouritsen tiden til at gå med at fiske. (Foto: Anne Frida Andersen)

Efter ulykken prøvede arbejdspladsen at få Leo Mouritsen tilbage på nedsat tid, men det gik ikke. Derfor fik han hurtigt tildelt sin førtidspension.

- Jeg er glad for, at der ikke gik længere, for jeg ville føle, at det var helt uudholdeligt. Jeg kunne slet ikke forestille mig at skulle gå i flere år og vente, siger han.

Leo Mouritsen har nu haft 16 dage som førtidspensionist, men der går længere tid inden han har vænnet sig til, at et langt arbejdsliv er slut.

- Det er ligesom at have en lang ferie, der bare bliver ved. Det er lidt svært, siger han.

Facebook
Twitter