Leverpostejsfarvede byråd: Ikke en eneste indvandrer er valgt ind i Midt- og Vestjylland

Når de nye midt- og vestjyske byråd samles til januar, bliver det uden medlemmer med ikke-vestlig baggrund.

Yildiz Kibar har tyrkiske rødder og kom til Danmark som 3-årig. (Foto: Maiken Friis Lange - DR Midt & Vest)

De midt- og vestjyske byrådsmedlemmer hedder Jens eller Christian og ikke Mustafa eller Malik.

Der er nemlig ikke blevet valgt nogle indvandrere fra ikke-vestlige lande ind i de midt- og vestjyske byråd ved kommunalvalget.

Ifølge valgforsker på forskningsinstituttet VIVE, Yosef Bhatti, kan det tolkes på to måder:

- Nogen siger, at man godt kan repræsentere folk, som man ikke ligner. Det vigtigste er partiet. Og så er der andre, der mener, at det gør en forskel, om man er indvandrer eller etnisk dansker. Om man er kvinde eller mand og så videre, siger han.

I de nuværende byråd er medlemmer med ikke-vestlig baggrund repræsenteret i Holstebro, Herning og Ikast-Brande Kommune. Men ingen af de siddende indvandrere er blevet genvalgt. Yildiz Kibar fra Ikast-Brande Kommune var tre stemmer fra at tage endnu en periode for Socialdemokraterne.

- Det ville være rigtig godt, hvis der var indvandrere i de nye byråd, for når man har et ben i begge lejre, har man en anden kulturbaggrund og kulturforståelse. Man har noget almen viden, og kan lettere komme i kontakt med dem med anden etnisk baggrund, siger hun.

På kandidatlisterne til dette års kommunalvalg havde 327 eller 3,4 procent af alle kandidaterne ikke-vestlig baggrund. Det viser en optælling, som DR Nyheder har foretaget.

Borgmester i Holstebro H.C. Østerby synes, at det er en skam, at ingen af dem fortsætter eller er valgt ind i hans byråd.

- Vi har i Socialdemokratiet ellers gjort et stort stykke arbejde for at skabe opmærksomhed om vores kandidater. Vi har for eksempel været ude i Trekanten (et område i Holstebro, hvor der bor mange indvandrer med ikke-vestlig baggrund, red.) og stemme dørklokker, siger han.

Fem ud af 28 på socialdemokraternes liste i Holstebro er indvandrere.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.