Lider du af lyskæde-skam? Her er Energistyrelsens råd til julebelysningen

Energikrisen giver anledning til at tænke sig om, inden vi tænder alle 4,2 millioner lyskæder i Danmark.

Hanne Olesen og hendes mand i Viborg har skrevet til naboerne og forklaret, hvorfor de trods energikrisen har valgt at tænde julelys. Flere naboer - store og små. kommer forbi og nyder synet. (Foto: © Thomas Bach - DR Midt & Vest)

4,2 millioner lyskæder findes der i Danmark ifølge Energistyrelsen.

Nogle af dem hører hjemme hos Hanne Olesen og hendes mand i Overlund i Viborg.

Energikrisen har fået parret til at tænke ekstra over, hvor meget der skal hænges op i år.

Med en app på telefonen og fire tryk bliver hus, have og drivhus oplyst: Julemænd vinker, lyskæder slænger sig langs tagryggen, rensdyr står på ski, og en pingvin danser.

- Vi pynter ikke så meget op i år, og så har vi anskaffet os en masse solcellelamper i stedet for, siger hun.

Hos Energistyrelsen vil de ikke vurdere, om folk skal tænde lyskæder eller ej. Men rådet er, at man tænker over det, inden man bare gør, som man plejer.

- Det er jo ikke sådan, at man ikke kan have sine lyskæder tændt. Men der er 4,2 millioner lyskæder i Danmark, så hvis vi samlet set tænker over, hvilke lyskæder vi har, og hvornår de er tændt, så kan det give noget i det samlede billede, forklarer rådgiver i Energistyrelsen, Line Nørmark.

Strømprisen er godt nok faldet igen til niveauet før krisen. Men vi kan vente os en vinter med fare for manglende strøm, da der er mangel på vand ved værkerne i Norge, der er problemer med atomværker i Frankrig - og krigen i Ukraine påvirker gassen, som så igen påvirker strømmen.

Dropper tørretumbleren og inviterer naboerne

Via en lokal facebookgruppe har parret skrevet til naboerne og fortalt om deres overvejelser om igen at tænde julelys.

- Det var for at undgå, at folk skulle blive sure. Men folk har sagt til os, at det er skønt og dejligt. Flere har spurgt, om de må komme forbi med børnene. Det er fantastisk. Der har ikke været ret mange negative kommentarer, fortæller Hanne Olesen.

Julelysene blev sat op 1. november hos Hanne Olesen og hendes mand. Lysene bliver hængende indtil 1. januar, og de er tændt mellem 06.00-08.00 om morgenen og kl. 17.00 - 22.00 om aftenen. (Foto: © Thomas Bach - DR Midt & Vest)

Indendøre er det mere tydeligt, at beboerne tager højde for, at vi står i en energikrise.

- Jeg bruger ikke tørretumbleren, jeg husker at tage stikkene ud stikkontakterne, og vi sidder ved stearinlys om aftenen. Det vil jeg hellere end at spare på julelysene udenfor, siger Hanne Olesen.

Parret har regnet på, hvor meget det koster dem at have gang i lysene: 11 kroner i døgnet.

- Og det vil vi gerne give. Det betyder meget. Man bliver lykkelig og kommer i julestemning af at se det her. Julen må man ikke spare på, siger hun.