Det tyske energiselskab RWE har valgt den lille, vestjyske by Thorsminde som servicehavn, når Danmarks største havvindmøllepark Thor skal etableres omkring 22 km fra kysten.
Det betyder, at Thorsminde med 330 indbyggere får tilført mellem 200 og 400 midlertidige arbejdspladser i de næste år. Og af dem bliver 50-60 permanente.
- Det er kæmpestort, siger Holstebro Kommunes borgmester, H.C. Østerby (S).
Den lokale havnechef, Lisette Sønderby, er også begejstret.
- Jeg er glad og stolt. Det er en fantastisk mulighed for en lille by og en lille havn som vores, siger hun.
Nyheden om de mange nye job blev præsenteret på et borgermøde i Thorsminde i aftes, og udløste spontane klapsalver blandt de 100 fremmødte.
Thorsminde er i dag mest kendt som en fiskerihavn med mange turister. Men fiskeriet har i mange år været under afvikling, siger Lisette Sønderby.
- Fiskeriet havde sin storhedstid i 1980’erne og 90’erne. Vi har haft tomme bygninger og tomme kajer på vores havn. Det syn gør ondt på lokalbefolkningen, så muligheden for, at der kan ske vækst og udvikling betyder meget, siger havnechefen.
Valgt på lokal velvilje
I februar 2019 besluttede Folketinget, at Danmarks største havvindmøllepark Thor skulle bygges i Vesterhavet.
Siden har Holstebro Kommune og Thorsminde arbejdet på at blive havnen, som skal bruges, når skibe, materiel og mandskab skal sejles ud til byggeriet af de store vindmøller.
Godt nok er Thorsminde langt fra den største havn på vestkysten, men den ligger strategisk godt placeret, fordi der kun er lidt over 20 kilometer fra havnen til vindmøllerne.
Den korte distance har spillet ind, da RWE skulle sætte en nål i Danmarkskortet. For der er brændstof at spare, når både sejltid og flyvetid er kort, fortæller projekt- og udviklingsdirektør for Thor-projektet for RWE, Pia Lanken.
- Men det, der var udslagsgivende for valget, var den velvilje, vi oplevede fra Thorsminde Havn og Holstebro Kommune, siger hun.
RWE driver i forvejen Rødsand Havmøllepark på Lolland, som også ligger tæt ved en lille by.
- Vi har gode erfaringer med det. I de små byer er der en stor velvilje til at hjælpe os. Den positivitet har vi også mødt i Thorsminde, siger Pia Lanken.
Holstebros borgmester peger også på, at både havn, erhvervsliv og borgerne i Thorsminde har været indstillet på at gribe chancen for udvikling.
- Thorsminde er et sted, hvor man ikke bare ser tingene, som de er, men også hvad de kan blive til. Det er en mentalitet, som jeg tror kommer alle til gavn, når RWE rykker ind i byen, lyder rosen fra H.C. Østerby.
En udvidelse af Thorsminde havn er nødvendig, når den nu skal fungere som servicehavn.
Havnebestyrelsen har sat gang i en udviklingsplan for havnen. Broer og kajer skal opgraderes, og der planlægges også en heliport, så helikoptere kan lette og lande.
Præcis hvad og hvor meget, der skal investeres i havnen, forhandles der om med RWE, oplyser havnechef Lisette Sønderby.
De vestjyske nabohavne, som for eksempel Thyborøn, kommer sandsynligvis også til at mærke, at der nu skal bygges en havvindmøllepark.
- Nogle af de komponenter, der skal sejles ud til Thor, er ganske enkelt for store til, at de kan udgå fra havnen i Thorsminde. Vores nabohavne vil derfor også blive helt naturlige valg ved etableringen af Thor, siger Lisette Sønderby.