Limfjorden bugner af efterladt garn - men lov holder fritidsfiskere fra at hjælpe

Store mængder af efterladt fiskegrej på bunden af Limfjorden er bekymrende, mener flere.

Der går knap to minutter, før der er bid.

Kurt Svennevig Christensen hiver fangsten i land: Op til flere efterladte fiskegarn, og ikke overraskende er - nu døde - krabber filtret fast mellem trådene.

Kutteren Anton vugger på Nissum Bredning i Limfjorden, og besætningen er frivillige fra foreningen Levende Hav, som arbejder for et rent hav.

I dag er de på jagt efter tabt fiskegrej, som også kaldes spøgelsesgarn. Dét findes nemlig i massevis på bunden af Limfjorden, og det skader fjordens liv.

- Der er masser af bly i de her gamle garn, og så er der plastik, som forurener, siger Kurt Svennevig Christensen, der er selvstændig fiskerirådgiver og formand i Levende Hav.

Desuden bliver dyr fanget i de efterladte garn, og de kan sidde der i månedsvis, inden de dør, fortæller han.

- Vi kan se krabber, der er helt sorte og rådne, og vi kan se hummere, der er fuldstændigt rådne, siger Kurt Svennevig Christensen.

'Usædvanligt meget garn'

For et halvt år siden satte fiskeriminister Mogens Jensen (S) gang i en undersøgelse af problemets omfang, og i disse uger bruger frivillige deres sommerferie på at bjærge og kortlægge omfanget af garn i Nissum Bredning.

I dag er der syv personer med på kutteren, og det er nemt at få bid.

- Vi finder usædvanligt meget garn. Faktisk er vi meget overraskede alle sammen - det er fiskerne inde på havnen også, siger Kurt Svennevig Christensen.

  • På otte ture har frivillige fra foreningen Levende Hav fyldt en hel container med af spøgelsesgarn, og hvad der følger med af blandt andet tang og døde krabber. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Midt & vest)
  • De frivillige fra foreningen Levende Hav er stået tidligt op for at sejle ud på fjorden. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Midt & vest)
  • Spøgelsesgarnet og dets følgeskab lugter stærkt, når det bliver hevet op på kutteren. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Midt & vest)
  • Arne Rusbjerg, der er formand i Dansk Fritidsfiskerforbund, viser en del af dagens fangst frem på kutteren Anton. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Midt & vest)
1 / 4

Formand for Dansk Fritidsfiskerforbund Arne Rusbjerg er også med ombord.

- Jeg er mest overrasket over, at vi kan sejle 1-2 minutter, og så er der bid - selv herude midt på bredningen. Det er lidt rystende, siger han.

Hvis man mister noget, må man også samle det op, mener Arne Rusbjerg, og han vil appellere til sine medlemmer om at være med til at løse problemet.

- Det er den simpleste ting i verden at fange sine garn igen, hvis man ved, hvor man har sat dem, siger han.

Kurt Svennevig Christensen er også bekymret over omfanget.

- Det gør meget forskellig skade. Det er redskaber, som er lavet af plastik og andre materialer - og det burde ikke stå ude på havet, det burde være på land, siger han.

'Det er noget svineri'

I Dansk Fritidsfiskerforbund vil man også gerne hjælpe med at samle gamle garn op - men lovgivningen spænder ben, forklarer Arne Rusbjerg.

Som fritidsfisker må man nemlig højst have tre net i båden, og der falder en bøde, hvis man bliver taget med mere om bord - det gælder også opsamlede spøgelsesgarn, siger han.

Men ifølge chefkonsulent Uffe Sveistrup fra Fiskeristyrelsen bliver reglerne ikke tolket helt så stramt. Han opfordrer til at kontakte fiskerikontrollen, hvis man støder på spøgelsesgarn - både fordi de gerne vil informeres, men også fordi de kan fortælle, hvordan man skal forholde sig.

Kurt Svennevig Christensen er selv fisker og har kendt til problemet med spøgelsesgarn i årevis. Alligevel er han overrasket over, hvor meget der er i Limfjorden. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Midt & vest)

- Hvis der ikke er tvivl om, at det er et spøgelsesgarn, man har fisket op, vil man ikke blive sanktioneret for at have mere end tre garn i båden, siger Uffe Sveistrup.

Erhvervsfiskere er forpligtet til at informere Fiskeristyrelsen, hvis de taber et garn, som de ikke selv kan få op. De samme regler gælder ikke for fritidsfiskere, men fiskeriminister Mogens Jensen har lagt op til, at dét skal laves om.

Når ministeren desuden har sat gang i en kortlægning af spøgelsesgarn, har det et klart formål på sigt:

- Det er for, at vi kan iværksætte en sammenhængende indsats for at få bjærget det spøgelsesgarn, som ligger derude, siger Mogens Jensen.

I foreningen Levende Hav er opfordringen til fiskerne klar:

- Det er meget simpelt, de skal rydde op efter sig selv, siger Kurt Svennevig Christensen.

- Vi havde ikke forestillet os, at problemet var i så stort omfang. Det er noget svineri.

Facebook
Twitter