Lina valgte at føde hjemme: Vi sad og spiste rejemadder bagefter

Flere fødeafdelinger melder om stigende antal hjemmefødsler.

Lina Laugesen fra Hvide Sande har født tre af familiens fire børn i hjemmet. Den ældste er seks år, og den yngste er fra maj 2016. (© PRIVATFOTO)

Det bliver stadig mere populært at føde i hjemmet.

Sidste år kom 60 børn til verden ved hjemmefødsler i Holstebro og Herning, og det er en fordobling fra 2015. Samme tendens ses på Sjælland, hvor hjemmefødselsordningen oplever en markant stigning.

En af dem, der blev hjemme, da veerne gik i gang, er Lina Laugesen, der har født fire gange. Den førstefødte kom til verden på et hospital. De andre tre er blevet født i hjemmet.

- Den første fødsel gik rigtig stærkt. Jeg fødte lige, da jeg kom ind på sygehuset, og det kunne lige så godt være sket i bilen, fortæller Lina Laugesen, der bor med sin mand i Hvide Sande, en times kørsel fra nærmeste fødeafdeling.

Det er blevet mere trygt

Stigningen i hjemmefødsler skyldes ifølge chefjordemoder Ann Fogsgaard, at der har været øget fokus på tryghed omkring fødslen.

Hospitalsenheden Vest har i tre år kørt med en ordning, de kalder ”kendt jordemoder”, der sikrer, at et fast jordemoderteam er tilknyttet den gravide gennem hele forløbet – både ved hjemmefødsler og fødsler på hospitalet.

- Jeg tror, at det betyder rigtigt meget for mange, at man ved, hvilket team der kommer, når man skal føde, siger Ann Fogsgaard.

Hos Hjemmefødselsordningen Sjælland, der dækker fire fødeafdelinger på Sjælland, er hjemmefødsler også populære.

I 2016 foregik 386 fødsler i hjemme, mens tallet i 2015 var 262.

- Vi har eksisteret i 25 år, og vi har aldrig oplevet så markant en stigning før. Jeg tror, at mange kvinder begynder at få øjnene op for, at hjemmefødsel også er en mulighed, siger Karen Ingvarsen, der er jordemoder i Hjemmefødselsordningen Sjælland.

Tryghed og rejemadder

For Lina Laugesen var trygheden afgørende for, at hun valgte at føde hjemme tre gange. Familien blev tilknyttet et fast team af jordemødre, så da fødslen skulle sættes i gang, havde jordemoderen allerede været i hjemmet og vidste, hvor tingene var.

- Hun kendte min historie, og hun kendte mine tidligere fødsler. Hun vidste, hvad jeg var bange eller bekymret for, og hvad jeg glædede mig til. Det føltes bare naturligt, fortæller Lina Laugesen.

Efter fødslen var familien i vante omgivelser.

- En af gangene fødte jeg ved midnatstid, og bagefter sad vi og spiste rejemadder. Det har simpelthen bare været så hyggeligt at have jordemødrene hjemme hos os, fortæller Lina Laugesen.

Ifølge Jordemoderforeningen foregår 1,9 procent af alle fødsler i hjemmet, og tallet er stigende.