Lissi er hjerteopereret og går med afstandsbadge: 'Folk holder ikke afstand'

Interessen for Sundhedsstyrelsens nye badge for personer, der ønsker at holde afstand til fremmede, er stor.

For et år siden fik 51-årige Lissi Larsen en hjerteoperation. Derfor har hun i dag hentet et afstandsbadge på apoteket sammen med sin bonusdatter Annabel Agergaard. (Foto: Simon Bojsen - DR)

To timer efter, Løveapoteket i Ringkøbing åbnede i dag, havde apoteket udleveret over 40 af Sundhedsstyrelsens nye afstandsbadges.

Det blå mærke kan sættes på tøjet, og gør det muligt at vise andre, at man ønsker at holde afstand i eksempelvis bussen, supermarkedet eller på gågaden.

Blandt kunderne var Lissi Larsen og hendes bonusdatter Annabel Agergaard.

- Jeg blev hjerteopereret sidste år og min svigerfar har også et behov for at vise andre, at de skal holde afstand, fortæller Lissi Larsen.

Familien bor i Ørbæk på Fyn, men er lige nu på efterårsferie i Søndervig. På stranden er der fin plads, men i butikkerne føler Lissi Larsen, at folk står meget tæt.

- Det er vigtigt, at vi får andre til at holde afstand. Jeg synes, det er en rigtig god idé med et badge og håber, at det hjælper. Det er i hvert fald iøjnefaldende, siger Lissi Larsen.

9-årige Annabel Agergaard er også klar til at sætte det blå afstandsbadge på tøjet.

- Jeg synes, det er lige meget, hvordan det ser ud. Bare alle husker, at der stadigvæk er corona, og at man skal holde afstand, siger hun.

Interessen for det nye afstandsbadge kommer ikke bag på farmaceut Jørn Justesen fra Løveapoteket i Ringkøbing. Allerede da Sundhedsstyrelsen i onsdags offentliggjorde nyheden, begyndte kunderne på apoteket at komme med efterspørgsler.

- Vi har kun 350 badges at give væk af, så de forsvinder hurtigt, siger Jørn Justesen.

  • Farmakonomelev Anne Enemark fra Svaneapoteket i Horsens viser det nye badge frem. Badget er gratis og kan sættes på tøjet som et signal på, at man ønsker at holde afstand til fremmede. (Foto: Rasmus Bruun Kynde - DR)
  • 9-årige Annabel Agergaard fra Ørbæk på Fyn var tidligt på Løveapoteket i Ringkøbing i dag. Hun vil gerne gå med et badge, fordi hendes bonusmor er hjerteopereret og derfor særlig sårbar. (Foto: Simon Bojsen - DR)
  • Alle landets apoteker kan fra i dag udlevere det nye afstandsbadge ganske gratis. (Foto: Rasmus Bruun Kynde - DR)
  • De fleste apoteker forventer, at kassen med 350 afstandsbadges hurtigt får ben af gå på. (Foto: Rasmus Bruun Kynde - DR)
1 / 4

Lungesyge føler sig utrygge

På Gorms Apotek i Vejle var der også allerede fra morgenstunden en mindre kø af kunder. En af kunderne var folkepensionist Inge From, der selv har lungesygdommen KOL. Hun føler tit, at folk står tæt i supermarkedet.

- Folk tager ikke hensyn. Der er et varehus, hvor jeg slet ikke kommer, fordi de andre kunder bare står på nakken af en, siger Inge From, som håber, at det nye badge kan gøre hende mere tryg ved at færdes ude.

På Svaneapoteket i Horsens var det cirka halvdelen af kunderne, der gerne ville have et blåt badge. Et par af kunderne havde endda bedt om at få et reserveret.

Annie Nielsen er kronisk syg med en lungesygdom, og hun var også mødt op på Svaneapoteket mandag morgen for at få sig et eksemplar. Hun føler ofte, at folk ikke holder afstand i supermarkedet.

- Jeg har haft indkøbsvognen bag mig i køen ved kasseapparatet, så jeg er sikker på, at der er lidt afstand mellem os, forklarer hun.

Det lille blå skilt på tøjet kan forhåbentligt have samme effekt.

- Jeg håber da, at badget gør, at folk lige holder afstand, siger Annie Nielsen.

Professor: Badge kan gøre en forskel

Det nye badge kan sagtens have en effekt, vurderer Michael Bang Petersen, der er professor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet.

Her forsker han i danskernes opfattelse af corona-rådene.

- Vi har lavet en del forskning, der viser, at en meget effektiv måde at få folk til at holde afstand er at få empati for de sårbare grupper. Ikke mindst få sat et ansigt på, hvem vi beskytter, når vi gør det her. Det kan de her badges hjælpe med til, siger Michael Bang Petersen.

Professoren mener også, at det synlige mærke kan skabe mere tryghed for særligt udsatte personer, fordi badget - ligesom mundbindene - er en visuel påmindelse til alle.

- De signalerer: Husk at holde afstand. Det kan gøre, at de sårbare måske bliver mere trygge ved at bevæge sig ud i det offentlige rum, siger Michael Bang Petersen.

Facebook
Twitter