Lokal chefredaktør efter medieudspil: Endelig har de opdaget, hvor afgørende vi er

Lars Norup er chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad og gør selv en aktiv indsats for, at avisen skal spille en rolle i lokalsamfundet.

Lokale medier er altafgørende for, at borgere kan komme til orde over for lokale myndigheder, mener Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad. (Foto: Morten Dueholm © Morten Dueholm)

Set med lokale briller er regeringens medieudspil umiddelbart positivt.

Det mener Lars Norup, der er chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.

- Det ser ud som om, at man endelig har opdaget, at der er store områder i Danmark, som ikke har aktiv lokal journalistik. Jeg tror, at det er i ellevte time, man indser det, siger han.

I det nye medieudspil vil regeringen sikre fire vigtige balancer, og én af dem er balancen mellem landsdækkende og lokale samt regionale medier.

Regeringen lægger i udspillet op til at lokale medier skal have mere støtte på bekostning af landsdækkende medier.

Og selvom der ikke er sat kroner og øre på endnu, så er det et vigtigt punkt, mener Lars Norup.

- Det betyder, at vi får bedre muligheder for at have journalister, der dækker en kommune som vores. Der er kommuner i dag, der ikke har den dækning, som vi har i Viborg Kommune. Det, synes jeg, er skræmmende at tænke på, siger han.

Afgørende for lokalsamfundet

De lokale medier er ekstremt vigtige, og det er en fare for vores demokrati, at der er områder af Danmark, som ikke har nogen, mener chefredaktøren.

Han er overbevist om, at Viborg Stifts Folkeblad er afgørende for, at folk i området kan komme til orde for eksempel over for kommunen.

- For mig at se er vi helt afgørende for, at samfundet fungerer. At vi får skabt debat om vores lokale samfund og får skrevet nyheder, så folk har en fælles viden og en følelse af fællesskab om kultur og andre ting, siger han.

Vi skal også bidrage positivt

Lars Norup ser det samtidig også som sin opgave at tilføre lokalsamfundet værdi. Han har tidligere engageret sig i været meget aktiv i løbeklubben Avismarathon, som har til formål at træne viborgensere i alle aldre op til at løbe marathon, og han har også været aktiv i at få etableret Viborg Bryghus.

- Journalister kan tit blive oplevet som nogen, der altid er kritiske og negative. For mig er det er vigtigt, kun at være det, når det er nødvendigt, men ellers i øvrigt bidrage til positiv udvikling af hele vores kommune, siger Lars Norup.

Som chefredaktør skriver han også hver dag 'ledere' om lokale forhold. For eksempel har han lige skrevet om, at Viborg Kommune skal til at indføre en ny sortering af affald.

- Det er noget, der optager borgerne meget, og det engagerer jeg mig selvfølgelig i og skaber en lokal debat om det. Jeg giver plads til, at folk kan kritisere det eller være glade for det, og sådan skal et samfund jo fungere i Danmark; At dem, der har magt, er i kontakt med dem, de har magten over - og der er vi bindeleddet, siger han.

Regeringens medieudspil skal nu forhandles på plads med de partier, der ønsker at være med. Det nuværende medieforlig udløber med 2018.

FacebookTwitter