Lokal facebookgruppe for morsingboer måtte lukke: Medlemmer udskammede hinanden for druk, corona og svindel

Gruppen 'Vores Ø Mors' lukkes, da administrator er blevet træt af den hårde tone.

En populær gruppe på Facebook for indbyggerne på Mors i Limfjorden er lukket, fordi administratoren ikke orker den hårde tone. Illustration: Signe Heiredal (Foto: Dr)

Det skulle være en hyggelig Facebook-gruppe, hvor de lokale indbyggere på Mors kunne hjælpe hinanden og udveksle informationer.

Men det udviklede sig til mudderkastning og beskyldninger om eksempelvis druk eller forsikringssvindel. Derfor har Jonna Bech Christensen efter knap tre år valgt at lukke gruppen 'Vores Ø Mors', der har tæt på 8.500 medlemmer.

- Jeg synes, at den drivkraft, jeg havde til at starte med, er forsvundet. Jeg synes, at der er for meget negativitet og brok. Den dårlige tone kan tage fuldstændigt overhånd, siger hun.

Som et eksempel på den dårlige debat, nævner hun, da coronasmitten nåede til øen i Limfjorden.

- Der døjede vi meget med, at nogle medlemmer gerne ville nævne navne på, hvem der havde fået corona i vores lille lokalområde, fortæller hun.

- Der var også en tendens til, at hvis der var en hund, der var løbet væk - hvis der nu blev spottet en brun labrador - så vidste de, hvem der ejede hunden, og skrev: "Nå, men han sidder også derhjemme og drikker", siger hun.

Dette billede mødte en overgang medlemmerne af gruppen 'Vores Ø Mors'. Nu er gruppen ikke længere tilgængelig. (Foto: PRIVATFOTO)

'Heldig at huset brændte - igen'

Da et hus brændte på Mors, førte det også til kommentarer, der antydede svindel.

- Så skrev folk: "Nå, det er vist anden gang. Han er vist pænt heldig, at det sker igen. Det må være dyrt for forsikringen", fortæller Jonna Bech Christensen.

- De kan ikke se, at det er mudderkastning og tilsvining af folk, siger hun om en hård kerne af kommentatorer.

Hun havde fra starten insisteret på, at gruppen skulle være offentlig, så også ikke-medlemmer kunne få information om Mors.

Men hun oplevede hurtigt, at gentagne forsøg på at kontrollere debatten blev saboteret af enkelte medlemmer.

Når hun eller en af de to andre administratorer slettede kommentarer eller låste en debat, delte de utilfredse medlemmer opslag fra gruppen andre steder på nettet sammen med beskyldninger og skældsord mod gruppens administratorer.

Lukningen af en bygruppe med så mange medlemmer er usædvanligt, siger Jakob Linaa Jensen, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

- Jeg har fulgt de her bygrupper i flere år, og det er første gang, jeg har hørt, at man har lukket en gruppe med så mange medlemmer. Det er et drastisk skridt, men det kan selvfølgelig være, at det har været nødvendigt, siger han.

Bygrupper bliver en måde at komme til orde

Flere små og mellemstore byer har fået deres egne bygrupper - for eksempel 'Vores Viborg', 'Alt om Skjern' eller 'Facebook Randers'. Her deles alt fra efterlysninger af bortløbne hunde til kritik af kommunen.

Især i små og mellemstore byer, hvor den lokale nyhedsdækning er lav, kan grupperne fungere som et tiltrængt lokalt talerør, forklarer Jakob Linaa Jensen.

- Der bliver de her grupper et af de eneste steder, hvor man kan komme til orde og måske også komme i dialog med politikerne, fortæller han.

Men det er grundlæggende et problem, at debatten sker via et amerikansk techselskab, mener han.

- Det meste af debatten foregår i en god tone, men de opslag, der er negative, får typisk mere opmærksomhed på grund af Facebooks algoritmer, fordi de skaber mere interaktion, siger han.

Har afvist tilbud

Derfor kræver det også meget arbejde at overvåge og styre debatten på den slags grupper.

- Jo flere mennesker, der er med i sådan en gruppe, og jo mere forskelligartede de mennesker er, des sværere er den også at moderere. Men modereres, det skal den, for der er nogle, der er villige til at skrive stort set hvad som helst, siger Jakob Linaa Jensen.

Jonna Bech Christensen har, siden hun bebudede lukningen, afvist to tilbud om at sælge gruppen 'Vores Ø Mors' videre. Det synes hun nemlig ikke ville være fair over for medlemmerne. Hun regner ikke med, at gruppen genopstår, eller at hun igen vil forsøge at skabe et lokalt digitalt mødested.

- Jeg tror bare, at jeg vil nyde roen. Før brugte jeg jo en halv til en hel time hver dag på at gennemgå opslag, siger hun.

FacebookTwitter