Lokale beboeres forslag efter ulve-frygt: Sæt loft over antallet af ulve

Sverige, Norge og Finland har lignende regler - og de fungerer godt, siger ulveforsker.

En ulv kommer sjældent alene, men hvis man sætter loft over antallet af ulve i Danmark, så kan det faktisk fungere, viser erfaringer fra Sverige, Norge og Finland. (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

Sæt et loft over antallet af ulve, der må være i Danmark.

Det er et af de konkrete forslag, som gruppen Projekt Ulvedialog fra Idom-Råsted fremlagde på et borgermøde i forsamlingshuset Plexus i Idom mandag aften.

- Vi skal have en forvaltningsplan for ulv, der er på forkant med udviklingen.

Sådan Svend Erik Ramsgaard fra talerstolen til aftenens møde. Her fremlagde 33 lokale fra landsbyen Idom-Råsted ved Holstebro deres rapport med konkrete forslag til, hvordan man lever i et ulveland.

Omkring 100 mennesker fra "Ulveland" var mødt op i Plexus i Idom for at snakke ulvens fremtid. (Foto: Sophie Baltzer - DR)

Og en revideret forvaltningsplan kan bane vejen for flere af idéerne i rapporten. Et af forslagene er et loft over antallet af ulve. Det er en model, man har andre steder, siger Peter Sunde, der er seniorforsker på Aarhus Universitet Institut for bioscience.

- Det er den model, man har i Skandinavien, det er den model, man har i Finland, så teknisk set så er det fuld ud muligt, siger han.

Et bestandsloft fungerer på den måde, at man fjerner de ulve, man synes er i overskud, forklarer han:

- Vi ved jo, hvor ulven vil søge hen, så vi kan sådan set relativt let regne ud, hvad er det for nogle områder, der vil blive fyldt op først. Og så er det jo en politisk beslutning, hvor vil vi have ulve, og hvor vil vi ikke have ulve.

Tør ikke færdes alene

På mødet gav flere af deltagerne udtryk for, at de ikke længere tør færdes alene i naturen.

En af deltagerne Jonas Schmidt droppede en vandretur af ren frygt:

- Jeg var i januar ude at vandre i fire dage med en ven. Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville vandre videre på egen hånd en uges tid bagefter. Men i ren og skær frygt for ulven, besluttede jeg faktisk, at jeg ikke ville afsted på egen hånd, siger den lokale beboer.

- Jeg var bange for, at jeg skulle være i en situation, hvor jeg ikke ville vide, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg stod over for en ulv, tilføjer Jonas Schmidt.

Jonas' mor, Hanne Schmidt, vil formentlig ændre sin adfærd i naturen, efter at ulven er komme til.

- Vi har haft for vane at tage ud at samle svampe alene om efteråret i store, øde områder på heden; det tror jeg ikke, at jeg vil bryde mig om længere, siger hun.

Rapporten har gruppen skrevet sammen med en gruppe forskere fra Aarhus Universitet, men indholdet er borgernes eget.

Det er nu op til ulveforsker Peter Sunde og de øvrige forskere at tage forslaget om et loft for de danske ulve med til Naturstyrelsen og til miljøminister Esben Lunde Larsen (V), så Folketinget kan stilling til det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter