Det er populært at gå på jagt efter rav. Tusindvis af gæster tog på en såkaldt ravsafari med JyllandsAkvariet i Thyborøn sidste år, så kalenderen var booket ud i hele 2014.
- Det går jo helt fantastisk. Det er jo efterhånden nogle år siden vi startede op, og i forhold til dengang er det faktisk seks gange så mange, der tager med nu på de her ture, og vi har gæster hele året, fortæller Michael Madsen, der er ejer af JyllandsAkvariet og leder ravturene.
På turene lærer gæsterne at finde de værdifulde stumper af forstenet harpiks.
- Den følelse af at stå med et stykke rav i hånden, som man selv har fanget, det er noget helt specielt. Der er ikke to stykker rav, der er ens, og du får sådan en indre varme, når du har et stykke lunt rav i hånden, siger raveksperten.
Stormvejr vasker ravet fremLige nu er chancerne for fund ekstra gode. Det har Dagmar og Egon sørget for.
- Storme som dem i weekenden rusker jo godt op i havbunden, og så kommer der helt sikkert også rav op på kysten. Det er kun et spørgsmål om tid, fortæller Michael Madsen.
Udover at kigge i tangdynger, som bølgerne har skyllet ind, så kigger eksperten også op i himmelen efter, hvor mågerne er på jagt.
Måger er sikkert tegn på rav
- Mågerne er et af de helt sikre tegn på rav. Når de er samlet i luften og dykker lidt ned i vandet, så ligger der nogle ting med samme vægt, som ravet. Det kan være døde søstjerner eller tangstumper og er noget, som ravet ligger sammen med, fortæller Michael Madsen.
På ravsafari lærer gæsterne, at det slet ikke er nødvendigt at søge hele kysten igennem, som mange turister gør.
- Følg mågerne, og se hvor langt bølgerne er skvulpet op til. Det er gode tegn, når man skal lære at finde ravet.
Rav føles varmt og let
Det gamle trick med at banke de gullige klumper mod tænderne, for at høre, om det lyder som plastic, duer stadig.
- Det skal føles lidt som plastic. Rav har en let vægtfylde og er altid varmt. Det er modsat sten, som er tungere og føles kolde, fortæller han.
Stigende pris avler kæmpe interesse
I følge Michael Madsen er en af forklaringerne på succesen prisen på rav - den steg nemlig med over 400 procent sidste år.
- Priserne er steget rigtig meget, så der er kommet stort fokus på rav. Især kineserne er helt vilde med det. Så får man selvfølgelig lyst til selv at finde rav. Der en grund til, man kalder det nordens guld, for noget af det er næsten oppe i guldpriser, siger han.
Ravprisen hjælper også på, at gøre er en stærk faktor i at ravjagterne er så populære.
Kineserne elsker rav
Ravjægeren har også haft besøg af en kinesisk gymnasieklasse, som var på udveksling hos deres danske venskabsklasse.
- Ravsafari var en af de ting, de bare ville nå her i Danmark. Det er sjovt, at verden ikke er større, end at kineserne jager rav her i lille Thyborøn, siger han med et grin.
Sidste år blev der afholdt langt over 100 ravsafarier i Thyborøn.
Der går 30-50 millioner år fra ravet ryger i vandet, til du kan samle det op på stranden.