Månegris-projekt behøvede ikke at blive placeret omstridt sted

Det omstridte månegris-projekt i Thy kunne være placeret flere andre steder.

Et konsortium kaldet Apollo Thy vil etablere syv svinestalde med en produktion af 40.000 slagtesvin, som skal påvirke naboer og miljø så lidt som overhovedet muligt - som lå det på månen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et månegris-projekt i Thy kunne være placeret andre steder.

Før svinefarmen med produktion af 40.000 slagtesvin blev placeret på en mark i Jannerup tæt på Nationalpark Thy, så havde Landbo Thy screenet området for mulige placeringer af store svinefarme.

Kortet fra screeningen viser mindst ti andre mulige placeringer bare i Thy.

Ifølge talsmand for månegris-projektet Søren Overgaard er placeringen ved Jannerup ikke er den eneste, men den bedste.

- Faktisk er der også en placering længere mod øst i Jammerbugt Kommune, som er lige så god, men der er for langt til slagteriet i Thisted, siger Søren Overgaard.

Naboerne til månegris-projektet mener, at Apollo Thy lige fra starten er gået efter placeringen i Jannerup uden at undersøge alternativer ordentligt:

- Vi tror ikke på, at der har været vilje til at søge andre placeringer, siger Mikael Fenger, talsmand for Borgerforeningen Jannerup Sogn, der har klaget over projektet.

Månegris-projektet Apollo Thy for nyligt har modtaget 14 mio i støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet og ligger lige nu til behandling i Natur- og Miljøklagenævnet. Men som situationen er i dag, er der intet alternativ til placeringen i Jannerup, siger Søren Overgaard:

- Ansøgningerne er koblet op på den konkrete adresse, så hvis ikke det bliver til noget, så må vi her i Thy vinke farvel til de 14 millioner kroner og masser af grise i nærheden af slagteriet, siger han.