Mand lagde billede af mulig voldtægtsmand online: Nu risikerer han bøde på 25.000 kroner

Det er ulovligt at lægge billede og navn op på facebook af én, der er tiltalt for voldtægt, mener Anklagemyndigheden.

28. juni 2018 delte den 31-årige mand fulde navn og billede af den mistænkte. (Foto: Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Det skal koste en bøde på 25.000 kroner at lægge et billede og navn op på facebook af én, der er mistænkt af politiet for at have begået voldtægt mod en ni-årig pige.

Det mener anklageren fra Københavns Politi, der rejser en sag mod en 31-årig mand fra Københavnsområdet. Det viser en aktindsigt i anklageskriftet.

- Alle har krav på beskyttelse af deres følsomme personoplysninger, uanset hvad de måtte være sigtet eller dømt for, skriver anklager Kristoffer Gammelgaard Petersen i en mail.

Han ønsker ikke at kommentere yderligere på anklageskriftet.

Sagen startede sidste sommer, hvor en 35-årig mand blev tiltalt for at have voldtaget en 9-årig pige fra Vinderup.

Ifølge tiltalen kørte han rundt med hende i godt to timer, og undervejs blev hun udsat for fuldbyrdet voldtægt og andre krænkelser.

Sagen førte til, at 4100 Facebook-brugere kom på kant med loven for blandt andet at have truet den tiltalte på Facebook.

Siden har anklagemyndigheden efterforsket sagerne om Facebook-delingerne og -truslerne, som nu er mundet ud i en påstand om bødestraf på 25.000 kroner mod en 31-årig mand.

Det er generelt ulovligt og strafbart at fremsætte trusler, uanset om det sker ude i virkeligheden eller på Facebook.

Det betyder, at offentligheden ikke må få mandens navn at vide, mens sagen er for retten eller indtil navneforbuddet ophæves.

Den 35-årige blev i juli dømt forvarring for voldtægt af den ni-årige pige. Han har anket afgørelsen og dermed er navneforbuddet stadig gældende.

Opdateret 19. august klokken 14: Vi skrev tidligere, at der var navneforbud i sagen. Det skal understreges, at der endnu ikke var nedlagt navneforbud, da manden skrev sit opslag. Han er derfor tiltalt for at overtræde databeskyttelsesreglerne. Der er efterfølgende nedlagt navneforbud i sagen, så hvis andre har delt mandens opslag derefter, kan de have overtrådt navneforbuddet.