Markant flere falke, ørne og gribbe mister flyvefriheden

Antallet af udenlandske rovfugle i dansk fangenskab er steget med næsten 50 pct. på otte år.

Edith Wenzel og slagfalken Ludmilla på falkonergården i Fredensborg. Arkivfoto. (Foto: Nils Lund Pedersen © Scanpix)

Antallet af udenlandske rovfugle i fangenskab herhjemme er stigende.

Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen, og udviklingen er alarmerende, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Rovfugle skal have luft under vingerne. Det er noget andet end at holde en kanariefugl, siger formand Egon Østergaard.

Siden 2009 er antallet af ikke-hjemmehørende arter i Danmark som falke, ørne og grippe, der sidder i fangenskab steget med næsten 50 pct. fra 208 til 294 fugle.

- Det er en ret voldsom stigning. Samtidig holdes nogenlunde det samme antal af danske rovfugle i fangenskab, så det er klart et skridt i den helt forkerte retning, mener Egon Østergaard.

Lovlig falkejagt kan sende flere fugle i fangeskab

Derfor er han bekymret over, at regeringen og Dansk Folkeparti overvejer at gøre det lovligt at bruge falke til jagt i Danmark. Det har været forbudt siden 1967.

Han frygter, at en lovliggørelse vil føre til, at mange flere vil begynde at holde rovfulge.

- Der er ingen tvivl om, at det vil øge interessen for at gå på jagt med falke. Det vil betyde, at endnu flere rovfugle bliver holdt i fængsel, selvom de hører til ude i naturen, mener han.

I Dansk Falkoner Klub har de et helt andet syn på falkejagt. Formand Rene Rask Bruun glæder sig over planerne på Christiansborg.

- Det er den mest bæredygtige og naturnære jagtform, man kan udøve. Derfor synes jeg, at det er helt forkert, at den ikke er repræsenteret i dansk naturforvaltning, siger han.

Nu efterlyser Dansk Ornitologisk Forening, at Miljøstyrelsen giver flere afslag, når borgere ansøger om lov til at have en rovfugl.

- Miljøstyrelsen er for lemfældig med at godkende, når folk vil have en eksotisk rovfugl siddende hjemme i baghaven, og vi så gerne, at det blev helt forbudt at holde rovfugle i fangenskab, siger Egon Østergaard.

Facebook
Twitter