Det er ikke nyt, at de unge kvinder har det skidt psykisk - men nu viser det sig, at der bliver flere og flere af de unge kvinder mellem 16 og 24 år, der har ondt i livet.
Næsten hver fjerde kvinde mellem 16 og 24 år har det mentalt dårligt - nemlig 23,8 procent af kvinderne - viser Den Nationale Sundhedsprofil 2017.
Det er en stigning på 50 procent siden 2010, fortæller Finn Breinholt Larsen, der er programleder i forskningsenheden Defactum under Region Midtjylland.
- Det er en stærkt bekymrende udvikling. Stigningen er så stor, at vi ikke bare kan sige 'nå'. Vi er virkelig nødt til at tænke over, hvad vi kan gøre for at vende udviklingen, siger Finn Breinholt Larsen.
Det markante resultat kender man dog ikke én årsag til, fortæller forskeren.
- Det er meget komplekst, og det har givetvis noget at gøre med hele vores daglige liv, hvordan vi skruer det sammen med arbejde, uddannelse og forventninger til hvad unge skal præstere, siger Finn Breinholt Larsen.
- Vi kan alle sammen komme med nogle bud på årsager, men vi kender ikke én konkret årsag. Det handler kort sagt om alle de ting, der stresser os i vores daglige liv, siger han.
Et 7-tal er ikke godt nok
Rikke Boe på 20 år blev ramt af en depression, efter hun startede på HF.
- Efter et halvt år måtte jeg erkende, at det var for hårdt. Presset blev simpelthen for højt, og jeg ville laver opgaver til perfektion, fortæller hun.
Et år inde i uddannelsen droppede hun ud for at komme fri af depressionen.
- Jeg havde ikke rigtig nogle følelser, jeg lå bare i sengen og kunne græde over ingenting. Jeg var tom indeni og kunne bare ligge og stirre ud i luften i flere timer, sige Rikke Boe.
I dag søger hun job som pædagogmedhjælper og skal snart trappe ud af sin antidepressive medicin.
De nye tal, der fortæller, at flere og flere unge kvinder, som Rikke Boe selv, har det skidt psykisk, overrasker hende ikke.
- Jeg tror, det har meget at gøre med presset fra politikerne - at man skal have en god uddannelse og ikke noget fjumreår, siger hun.
Men unge kan også blive presset af hinanden, mener Rikke Boe.
- Hvis hun får 12, så skal jeg også, for jeg vil ikke være en af de dårlige. Et 7-tal er ikke godt nok, og det tror jeg, der er mange unge, der bliver presset og stresset af, siger hun.
Ifølge Finn Breinholt Larsen er undersøgelsen valid - desværre, siger han.
- Vi spørger på en lidt snedig og indirekte måde, og vi stiller rigtig mange forskellige spørgsmål. Så det er ikke måden at spørge på, som giver resultatet - det er simpelthen, fordi der er sket en ændring, siger han.
Om en uge udkommer Region Midtjylland med undersøgelsen 'Hvordan har du det' for 2017, som bygger på samme materiale og vil give et mere nuanceret billede af vores helbred.