'Medicinposen er et genialt koncept': Pilotprojekt udbredes før det er afsluttet

Pilotprojekt fra Hospitalsenheden Vest med medicinposer får så meget ros, at det bliver implementeret, før det er afrundet.

Medicinposen er lavet af TrygFonden og skal afhjælpe fejlmedicinering. (Foto: Kirsten Dahl Petersen/Westpack)

Har du overblik over din medicin? Tager du den rette medicin og i de rigtige doser?

Den problemstilling har 15.000 midt- og vestjyder fået et lille men brugbart værktøj til at hjælpe dem med. Et pilotprojekt fra Hospitalsenheden Vest har i snart et år uddelt 15.000 medicinposer i seks midt- og vestjyske pilotkommuner.

En af dem, der har stor glæde af medicinposen, er 81-årige Esther Kjær fra Hammrum.

- Jeg synes, at det er så nemt, at hver gang jeg får et nyt hold tabeletter, så ryger de der i.

Esther Kjær bor stadig i eget hjem, og i forbindelse med at hun i flere omgange har kæmpet med modermærkekræft og urinforgiftning, så har medicinposen været en stor hjælp.

- Jeg bruger den, hvis jeg skal ind på sygehuset. Jeg synes, det er så nemt, at når jeg skal afsted, så ved jeg lige, hvad jeg skal.

Men det er ikke kun i Hammerum hos Esther Kjær, at der er stor tilfredshed med medicinposen. Allerede før pilotprojektet er blevet afsluttet, så er tilbagemeldinger fra pilotkommuner så gode, at Region Midtjylland nu vil implementere medicinposerne i regionens fremtidige sundhedsaftale.

- Der vil jeg anbefale, at den her medicinpose indgår, siger formand for sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Fjeldgaard, der nu vil finde midler til at udbrede medicinposen i regionens nye sundhedsaftale.

Genialt redskab

Meningen med medicinposen er, at borgeren kan have alt medicin samlet på et sted, og derved gøre det let og overskueligt for læger og sygeplejersker at danne sig et overblik over borgerens medicinforbrug. Det nedbringer risikoen for, at der opstår fejl med medicinen, som er en af de største kilder til utilsigtede hændelser i sundhedssystemet.

Den simple men geniale ide har også fanget interessen uden for Region Midtjyllands grænser. Rigshospitalet har fået lov at teste projektet med 20 medicinposer, og de mener helt klart, det skal udbredes.

- Medicinposen har været så genialt et koncept, og det er blevet et så vigtigt redskab, at vi har sat gang i produktionen af vores egne pose, og det er vi ved at finde midler til, siger Rikke Skov Kanding, afdelingssygeplejerske på nyretransplantationsafsnittet på Rigshospitalet.

Der kan dog gå noget tid, før man kan få posen stukket i hånden i resten af landet.

- Hvis projektet i Region Midtjylland kan vise, at det har en klar effekt på antallet af medicineringsfejl, og det gør det nemmere for patienter og plejepersonale, så synes jeg, det vil være oplagt at brede ud til hele landet, siger Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Alene i 2016 bundede en fjerdedel af alle utilsigtede hændelser i Hospitalsenheden Vest i fejlmedicinering.

Facebook
Twitter