Mennesker skal tage hensyn til ynglende ulve

Ulve skal have fred og ro til at yngle i de midtjyske skove.

Mennesker til tage højde for ulvens yngletider, mener Naturstyrelsen Midtjylland. (Foto: Colourbox)

Når der kommer ulveunger til verden i de midtjyske skove, kan det betyde, at orienteringsløbere og jægere må tage særlige hensyn for at give ulvene fred og ro i yngleperioden.

Det fremgår af Naturstyrelsens nye plan for driften af de midtjyske statsskove.

- Reelt ved vi ikke, om der kan ske noget, fordi vi ikke har den store erfaring med ulve. Ulve er gode til selv at søge til steder, hvor de ikke forstyrres. Vi ved ikke, om det har en konsekvens, så det er derfor, vi vil have muligheden for at afspærre et område, siger Steen Fjederholt, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen Midtjylland.

Planen betyder, at eksempelvis orienteringsløbere og andre, der vil bruge skoven til større aktiviteter, skal tage højde for ulvens yngletider- og steder.

Ingen grund til særlige forholdsregler

Ifølge Steen Fjederholt er der ikke noget, der tyder på, at ynglende ulve er særligt aggressive over for mennesker.

- Man behøver ikke tage særlige forholdsregler. Det er klart, at man ikke skal opsøge en ulvegrav, hvor der er hvalpe, for så inviterer man en eventuel frygtsom tæve til at forsvare sig. Vores viden fra udlandet peger ikke på, at de er specielt aggressive i deres yngleterritorium. Ofte opdager man slet ikke, at de er der, siger Steen Fjederholt.

Der vil komme ulveunger

Der er endnu ikke dokumenteret ulvehvalpe i Danmark, men det kan vi godt forvente i fremtiden.

- Det kan ikke undgås, når der både er konstateret tæver og hanner. Vi må formode, at de på et tidspunkt vil de finde sammen på et terræn, der er egnet, og så vil de yngle, siger Steen Fjederholt.

I øjeblikket er der størst chance for, at ulve vil slå sig ned og yngle i Feldborg Nørreskov, Feldborg Sønderskov, Kompedal Plantage, Gludsted Plantage, Nørlund Plantage, Palsgård Skov og Søby Brunkulsleje.