Midtjyllands Lufthavn genopstår med rutefly til København

En økonomisk garanti fra regeringen og mundtlig opbakning fra erhvervslivet har fået liv i ruteflyene mellem Karup og København.

Den 17. april lander og letter flyene igen fra Midtjyllands Lufthavn i Karup. (Foto: © Morten Dueholm/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix, Morten Dueholm)

Bagagebånd og metaldetektor har samlet støv i Midtjyllands Lufthavn i tre og en halv måned. For sidste fly fløj fra lufthavnen den 9. december - ruten til og fra København var ikke økonomisk bæredygtig, lød forklaringen fra flyselskabet Danish Air Transport (DAT).

Men flyene fra netop DAT har vendt spidsen tilbage mod landingsbanen i Karup. Nu skulle ruten igen være attraktiv. Ikke mindst takket være en økonomisk håndsrækning fra regeringen på 4,2 millioner kroner om året.

Og så en omfattende mundtlig opbakning fra erhvervslivet i Midt- og Vestjylland. Eksempelvis fra Martin Pedersen, der ejer firmaet JP Group i Viborg. De producerer og sælger reservedele til biler, og firmaets eksport udgør 98 procent af forretningen. Derfor flyver firmaet ofte.

- Det er en helt fantastisk nyhed det her. Jeg er glad på hele Midt- og Vestjyllands vegne, for det havde virkelig gjort ondt på os, hvis flyruten ikke var kommet igang igen, siger han.

Formand Ulrik Wilbek (t.h.) og næstformand Dorthe West (t.v.) ved pressemødet fredag eftermiddag om fremtiden for Midtjyllands Lufthavn. De er også borgmestre i de to største ejerkommuner Viborg og Herning. (Foto: © Morten Lee Pedersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix, Morten Lee Pedersen Viborg Stifts Folkeblad)

Indtil videre gælder aftalen mellem DAT og Midtjyllands Lufthavn kun i et år. Derfor skal der handling bag de mundtlige tilkendegivelser om at bruge ruten, siger Martin Pedersen, der også er formand for Business Viborg.

- Der skal erhvervslivet jo træde i karakter. I Viborg vil jeg gøre en indsats for, at vi viser, at vi bakker op om lufthavnen. For, hvis vi ikke bakker op, ja så er det jo bare tomme ord, der er kommet siden lufthavnen lukkede, siger han.

Ulrik Wilbek, der er borgmester i Viborg Kommune og formand for lufthavnen, glæder sig over, at mange måneders arbejde og forhandlinger bærer fly på vingerne igen.

- Der er store perspektiver i genåbningen. Ikke mindst for vores erhvervsliv. Vi synes, at vi har fået en bedre dækning på afgangene nu. Det er også derfor, vi tør starte op igen, siger han.

Men det er den økonomiske støtte fra regeringen, der har spillet en afgørende rolle.

- Uden støtten var det meget svært at se en fremtid for lufthavnen. Det hjælper med de store udgifter til sikkerhed, der fylder en tredjedel af vores budget. Så den støtte gør faktisk, at vi kan starte op igen, siger Ulrik Wilbek.

Fire daglige afgange

Når flyene igen fragter passagerer mellem Karup og København, så er afgangene skræddersyet til det erhvervsliv, der har været mest eksplicitte i afsavn.

Fra 17. april lander og letter DAT's fly igen - dog kun i hverdagene. Fire gange om dagen hvert sted fra mandag til torsdag og tre gange om fredagen. Og der er tænkt på, at det er muligt at kunne nå møderne fra morgenen, og kunne fange et fly hjem igen samme dag.

- At vi har ændret vores fokus på erhvervslivet, gør, at vi har kunne sætte det hele op med nye betingelser, så det giver mening for os, fortæller Jesper Rungholm, direktør i DAT.

Perioden uden fly har også på en eller anden måde vist, hvilken opbakning, der er til lufthavnen, siger Jesper Rungholm.

- Folk har fundet ud af, hvad det vil sige, når der ikke er en rute til København. Nu er der en helt anden opbakning lokalt, hvor der før var meget fokus på de negative ting. Men nu har de været meget interesseret i at få en rute igen, siger han.

Selvom det var Danish Air Transport (DAT), der sidste år opgav at flyve mellem Karup og København, er det samme selskab, der starter ruteflyene igen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Selvom flyafgange mest kommer erhvervslivet til gode, så ligger der stadigvæk en stor kommunikationsopgave for lufthavnen de kommende uger. For erhvervslivet og private, der tidligere fløj mellem Karup og København har fundet andre løsninger, mens bagagebånd, fly og security har stået stille.

- Vi skal fortælle, at nu er der faktisk tider, der passer med, at I kan tage til møder i København. Og selvom folk har løst deres rejsebehov på andre måder, så tror jeg ikke på, at det har været perfekte løsninger, siger Ulrik Wilbek.

- Jeg tror, at det i mellemtiden er blevet løst med online møder eller at folk er kørt til lufthavne længere væk. Så jeg tror på, de fremover vil bruge Karup Lufthavn, der er noget tættere på, siger lufthavnsformanden.