Midtjyske blodbanker bugner af blod

Hospitaler giver færre patienter blod. Derfor har de fået rigeligt plasma på lager

Behovet for at vi afleverer blod til blodbankerne er mindre. Det sker fordi patienter kun får tilført blod når det er livsnødvendigt. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Blodbanker i Midt- & Vestjylland har fyldt op på alle hylder. Derfor gør de nu bloddonorerne opmærksomme på, at der bliver mindre behov for deres blod i fremtiden.

Det er ikke fordi, der er flere bloddonorer end tidligere, men simpelthen fordi sygehusene bruger mindre blod end tidligere.

- Førhen troede man, at det var rigtigt godt at give blod, fordi patienterne hurtigere kom til kræfter, fortæller ledende overlæge Anna-Marie Bloch Münster fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Hospitalsenheden Vest.

Men sådan er det ikke længere.

Blodtransfusion giver risiko for infektioner og død

I dag ved man nemlig, at blod kun skal gives, når det er absolut livstruende at lade være.

- De videnskabelige undersøgelser viser nu, at man har en øget dødelighed og en øget risiko for infektioner, hvis man modtager blod, hvor man ikke har behov for det, siger hun.

Derfor er kravene til at give blod blevet skærpet, sådan at man skal have en noget lavere blodprocent, før man giver blod i dag.

Derfor har blodbanken nu kontaktet sine donorer med beskeden om, at der bliver brug for færre blodtapninger fremover. Alligevel er nye bloddonorer meget velkomne, siger Anna-Marie Bloch Münster:

- Vi har stadigvæk behov for bloddonorerne til nogle bestemte patienter. Vi skal bare være mere kritiske over for, hvilke patienter vi administrerer blodet til, siger hun.

Facebook
Twitter