Til navnet Helmuth klæber de største danske teater- og filmpræstationer. Store revyroller. Lektor Blomme. Og så måske den lidt mindre kendte rolle som teaterleder.
Sidstnævnte står skuespiller, instruktør og teaterleder Mikael Helmuth for. Han er tredje generation i skuespilsfamilien. Søn af Frits Helmuth og barnebarn til Osvald Helmuth.
Efter 14 år i spidsen for Team Teatret i Herning er det nu slut. Mikael Helmuth har taget hul på sin sidste forestilling.
Er jeg mongol?
Det har ikke været omkostningsfrit at vokse op som en Helmuth for Mikael.
Hans far, Frits Helmuth, som blandt andet har spillet den sadistiske lektor Blomme i filmen ”Det forsømte forår” (1993) og den alkoholiserede læge i "Blinkende Lygter" (2000), var udover sit enorme talent også kendt for at være en slave af promillerne.
”Hvor meget poesi tror du, der kommer ud af et glas isvand,” sagde Frits Helmuth i et filmklip før sin død i 2004. Han er i en senere dokumentar skildret som en utilstrækkelig familiefar, der valgte arbejde og alkohol over sine børn.
Mikael Helmuth voksede op i den nordsjællandske forstad Ordrup, og han opdagede meget tidligt, at det ikke var hvilken som helst familie, han var blevet født ind i.
Som 6-årig mindes han følelsen af, at der blev stille, når han kom ind i et rum, og at der blev hvisket ”det er ham” bag hans ryg.
- Jeg troede i lang tid, at min forældre ikke havde fortalt mig, at jeg var mongol eller handicappet eller underlig på en eller anden måde, for der blev altid meget mærkeligt omkring min person, siger Mikael Helmuth.
Godnathistorier over rampelys
Det var også en barndom, hvor faderen tog på arbejde klokken seks om morgenen og kom hjem ved midnat hver dag, fordi han prioriterede sit arbejde som skuespiller så højt.
Mikael Helmuth var ofte overladt til farmoren, barnepiger eller pædagoger, og han husker, at han omkring 7. klasse tog alene til forældresamtaler og diskuterede sin egen præstation i skolen med lærerne, mens de røg cigaretter.
Familiens dystre historie med svigt, alkohol og en fraværende far har sat sine spor i 57-årige Mikael Helmuth.
Da han sammen med sin kone Rikke Bendsen, der også er skuespiller, begyndte at snakke om at få børn, indgik de en aftale. En aftale om ikke at prioritere rampelys over godnathistorier.
- Jeg siger altid, at jeg er enebarn med syv halvsøskende fra seks forskellige ægteskaber, og jeg er den ældste. Jeg har været i alle de her ægteskaber, og jeg er også røget ud af alle de ægteskaber, og jeg har set resterne af dem, siger Mikael Helmuth.
Da far og lillesøster Pusle sloges i medierne
Mikael Helmuth var vidne til søsteren Pusle Helmuths forsidekrig mod faderen i den kulørte presse. I dokumentaren ”Frits – Ølhundens søn” fra 2013 siger Frits Helmuth, at han har fem børn.
Han remser navnene op på alle sine børn - undtagen Pusle.
- Sådan ville jeg ikke være over for mine børn, siger Mikael Helmuth.
- Mig og Rikke aftalte, at hvis vi blev skilt, skulle vi i hvert fald opføre os ordentligt over for vores børn. Det kan godt være, at vi ikke kunne sammen, men børnene skulle ikke ende i en eller anden krig mellem os to, siger han.
Børn er gidsler i skilsmisser
Ægteskabet mellem Mikael Helmuth og Rikke Bendsen holdt ikke, og deres principper blev sat på prøve, da de selv gennemgik en skilsmisse.
- Børn bliver taget som gidsler, når voksne går fallit i deres følelser. Det er barnet, der ikke bliver afleveret eller hentet, og det er barnet, der skal høre på, hvad den ene forældre fortæller om den anden, siger Mikael Helmuth.
- Skilsmissebørn på 6-7 år er jo åbne, blødende sår, hvor der bare bliver hældt en masse lort ned i. Det synes jeg er frygteligt, siger skuespilleren.
Han synes selv, at det lykkedes for ham og Rikke Bendsen at holde børnene ude af deres konflikter i skilsmissen.
- Jeg har aldrig tænkt tanken, at jeg skulle bruge mine børn som våben i min egen skilsmisse. Det ligger mig så fjernt, fordi jeg selv har oplevet det på så nært hold, siger han.
Skånet for familiens synder
Det er lykkedes Mikael Helmuth at ændre Helmuth-fædrenes mønster med druk og fravær, som hans far og farfar har præget deres familier med. Sådan lyder dommen i hvert fald fra Kristoffer Helmuth.
- Mig og min lillesøster har haft en virkelig god opvækst, og det er til dels på grund af min far og mor, som har prøvet at skåne os for min farfars og oldefars synder.
- Det er et opgør, som Mikael har måttet tage, og det er jeg stolt over. At min mor og far sammen har haft et projekt om at bryde med nogle ting, der har været for åndssvage, siger Kristoffer Helmuth.
Ikke lige så stor som sin far og farfar
Det forpligter, når man hedder Helmuth og kaster sig ud i livet i skuespiller. Det er en ondskabsfuld målestok at skulle spejle sig i den families præstationer på den danske teater- og filmscene.
- Der er mange, der siger, at jeg ikke har opnået det samme som min far og farfar. Jeg har ikke været revykonge eller spillet store roller i danske film. Det var heller ikke det, jeg gik efter, da jeg blev skuespiller, siger Mikael Helmuth.
Men han er ligeglad. Han har knoklet hårdt og er stolt over de ting, han har præsteret i sin karriere som instruktør, skuespiller og teaterdirektør.
- Jeg har lavet nogle ret fede ting, og jeg har været teaterdirektør i 14 år. Det synes jeg, har været fantastisk, siger han.
- Jeg er født ind i det her. Der er så mange, der har så mange meninger om mig. Både positive og negative. Og fred være med det. Jeg ved, hvordan jeg har det, og hvordan jeg opfører mig over for andre mennesker, og det synes jeg, er det vigtigste.
Ikke sidste Helmuth på scenen
Når Mikael Helmuth stopper, er det ikke slut med Helmuth'er på scenen.
I 2011 kom Kristoffer Helmuth - Mikael Helmuths søn - ind på Skuespilskolen i Odense, og i 2015 blev han færdiguddannet.
I dag er han fastansat på Odense Teater, og i øjeblikket har han orlov for at spille sammen med sin far i ”Anonyme Sexister”, som dramatikeren Simone Isabel Nørgaard har sat op på Team Teatret i Herning.
Forestillingen, der altså er Mikaels sidste, er en grotesk-satirisk komedie, der sætter fokus på tonen på de sociale medier. Der er fire skuespillere på scenen, og halvdelen hedder Helmuth til efternavn.
- •
Blå Bog: Mikael Helmuth
- •
Født i Ordrup på Nordsjælland i 1958.
- •
Uddannet fra Statens Teaterskole i 1986 og spillede i årene derefter på Fiolteatret, Teatret ved Sorte Hest, Folketeatret og på Amager Scenen.
- •
I 1989 spillede han sin egen far som ung i filmen Dansen med Regitze.
- •
Han har også været instruktør på en række teaterforestillinger.
- •
I 2002 flyttede han til Herning for at være teaterchef for Team Teatret i Herning.