Der bliver ikke noget reservat til de ulve, der bor på dansk grund. Det slår den socialdemokratiske miljøminister Lea Wermelin fast.
En indhegning af de vilde ulve var ellers netop det, der blev forslået sidste år af Socialdemokratiets daværende miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.
- Vi foreslår, at man får indfanget de vilde ulve og sørger for, at de bliver indhegnet, udtalte han på partiets vegne i Avisen Danmark.
Og selv om miljøminister Lea Wermelin fra samme parti forstår, at ulvene kan skabe utryghed og bekymring, så bliver forslaget ikke til virkelighed.
Daværende miljøordfører for Socialdemokratiet foreslog, at man skulle indfange dem i et reservat i foråret. Er det stadig planen?
- Det var et forslag, som var et forsøg på et kompromis i en meget svær sag, hvor der er dilemmaer, men vi har også fået den klare vurdering fra Miljø- og Fødevareministeriet, at det er en løsning, vi ikke kan arbejde videre med, fordi det strider mod habitatdirektivet. Så det kan jeg heller ikke som minister, siger Lea Wermelin.
Habitatdirektivet forpligter EU's medlemslande til at bevare udvalgte naturtyper og arter, og derfor er det ikke en mulig løsning alligevel.
- Jeg vil gerne sende det meget klare signal, at jeg lytter til dem, der er bekymrede. Men vi skal samtidig have beskyttelsen af ulven til at hænge sammen, siger Lea Wermelin.
I slutningen af sidste måned blev seks ulveunger opdaget i Vestjylland, og aktuelt er der mindst fire voksne ulve i Danmark.
Vil undgå skyttekrig
Selvom miljøministeren må skrotte ideen om at hegne de vilde ulve ind, forstår hun godt bekymringen, ligesom hun er opmærksom på, at det er et emne, der vækker store følelser.
I april 2018 blev en ulv skudt af en 66-årig mand i Ulfborg. En sag, der for alvor splittede modstanderne i sagen. Så sent som i sidste måned blev der begået hærværk flere steder i Ulfborg, hvor der blandt andet blev skrevet 'blod bliver ikke glemt' på siden af byens kirke.
- Jeg håber, vi kan undgå skyttegravskrig, siger Lea Wermelin.
I år har der blandt andet være to formodede ulveangreb, hvor henholdsvis 30 og 25 får og lam har måttet lade livet. Som reglerne er nu, er det tilladt at skyde en "problemulv", der er defineret ved blandt andet ikke at være sky overfor mennesker, eller som angriber husdyr.
Ministeren er dog klar til at se på, hvilke andre muligheder der er for at lette bekymringen hos borgere og landmænd.
- Vi har et politisk bord, hvor vi må få de forskellige forslag op på og kigge på løbende, for det er ikke en sag, vi bliver færdige med lige foreløbig.
Ny ulveplan på vej
Siden 2014 har der været en forvaltningsplan for Ulv i Danmark. Den omfatter både den forventede udvikling og rammerne for erstatning, hvis landbrugs- eller husdyr dræbes i et angreb.
Der bliver arbejdet på en ny plan hos vildtforvaltningen, som kan være med til at afhjælpe utrygheden hos borgerne, satser ministeren på.
- Jeg håber selvfølgelig, man kan nå til enighed i forhold til en forvaltningsplan, og så er det selvfølgelig noget, jeg vil lytte til. Hvis man er bekymret og bor derude, så lytter jeg og vil følge det tæt og have en drøftelse med mine europæiske kollegaer.
Betyder det, at ulvene fortsat bare skal gå frit rundt omkring?
- Jeg tror, det er rigtig vigtigt i den her sag, at man får det meget klare politiske signal fra mig, at jeg følger den her sag meget tæt. De erfaringer, vi får, bliver selvfølgelig flere og flere i takt med, at vi også får flere erfaringer med ulven i Danmark. Det er derfor også noget, jeg løbende vil have en dialog med de europæiske kollegaer om. Så vi kan ikke sætte et facit lige nu, men det er en sag, der optager mig, og jeg kan sagtens forstå, man er bekymret, siger Lea Wermelin.