Miljøminister vil have ens sortering i hele landet: Vi skal se plastik som en ressource

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil have fælles sorteringsløsninger i landets kommuner.

I Holland er de længere fremme med affaldssortering ned Danmark, så mere af deres husholdningsplastik kan genanvendes. (Foto: Færch Plast)

Der er næsten lige så mange forskellige måder at sortere affald på, som der er kommuner. Derfor vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu have en mere ensartet affaldssortering over hele landet.

- Hvis vi i højere grad skal gøre affald til en ressource, til noget som nogen faktisk vil betale penge for, så er vi nødt til at have en mere ensartet måde at sortere det på, siger Jakob Ellemann-Jensen.

En ny opgørelse fra miljø- og fødevareministeriet fastslår, at kommunerne sorterer affald på alt for mange forskellige måder. For eksempel er det kun 74 kommuner, der sorterer plastaffald fra husstande, og de gør det på syv forskellige måder.

Det spænder ben for genanvendelsen, lyder det fra lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, Thomas Budde Christensen.

- Hvis vi skal genanvende det til nye produkter og smartere produkter, så skal vi være bedre til at få vores affaldssortering lavet på en måde, så vi får renere plastikfraktioner ud, som virksomhederne kan lave nye produkter af, siger Thomas Budde Christensen.

Skal finde løsning i fællesskab

Ministeren vil nu samle erhvervslivet, interesseorganisationer og kommunerne for at finde den bedst mulige løsning.

- Når vi sætter os sammen, er jeg sikker på, at vi finder den kloge måde at gøre det på, så man ikke i den enkelte kommune insisterer på, at ’vores måde at gøre det på, det er den eneste’, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge krav fra EU skal danskerne inden 2025 genanvende 50 procent af vores plastikaffald. Vi producerer cirka 300.000 ton plastik om året, men lige nu genbruger vi kun 36 procent.

- Plastik har – forbandet nok – en meget høj brændværdi, og det bliver vi nødt til at se bort fra, når vi ser på, hvordan vi bruger plastik mest fornuftigt. For det er ikke at brænde det af, siger miljø- og fødevareministeren.

Skal se plastik som ressource

Netop at se plastik som en ressource frem for en energikilde er en af de store udfordringer, som man skal blive bedre til at have fokus på, lyder det fra Christina Busk, der er miljøpolitisk chef for brancheforeningen for danske plastvirksomheder.

Det kræver et veludviklet sorteringsanlæg for at kunne sortere plastikaffaldet. (Foto: Anders Davidsen © dr)

- Alle virksomheder, som har plast liggende, skal begynde at tænke på det som en ressource, der ikke skal til forbrænding, men som skal genanvendes, siger hun og efterlyser en mere ensartet sortering fra de kommunale affaldsselskaber.

Men det er lettere sagt end gjort. En almindelig colaflaske består eksempelvis af tre dele, som skal renses og sorteres. En flaske, et låg og etiketten, som man skal finde en løsning på at adskille.

- Jo flere ting, man skal igennem, jo dyrere bliver den genanvendte plast, siger Christina Busk, som derfor peger på, at man allerede i produktionen skal tænke genanvendelsen ind.

- Hvordan designer man eksempelvis et plastmateriale til vinduer på en måde, så det bedre kan genanvendes. Det er ikke kun os som branche, men også vores medlemsvirksomheder, som rigtig gerne vil det her, siger Christina Busk.

Hvornår den ensartede sortering vil træde i kraft, er endnu for tidligt at sige. Men det haster.

- Man skal til at rykke på det, for vores europæiske nabolande rykker allerede med stormskridt, siger Thomas Budde Christensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk