Miljørigtig foder: Nu skal høns og svin spise søstjerner

I Skive er der i dag første spadestik til det, der bliver verdens første søstjerne-foderfabrik.

Søstjerner bliver lavet om til proteinpulver, inden det ender som foder til høns og svin. (Foto: © Pressefoto: Søren Palmelund)

Søstjerner fra Limfjorden skal fremover ende som proteinfoder til dyr. Mandag er der første spadestik til verdens første søstjerne fabrik i fuld skala.

- Søstjerner en eminent god proteinkilde til dyr, fortæller Niels Jørgen Madsen, der er direktør for Danish Marine Protein, som står bag fabrikken.

Udnyttelsen af søstjerner er det, folkene bag kalder win win-win. Man slipper for at importere proteinfoder hele vejen fra Kina. Man reducerer iltsvindet i Limfjorden, og muslingerne får bedre betingelser.

Danish Marine Protein samarbejder med limfjordsfiskerne om at høste og tørre søstjerner, og på fabrikken bliver fangsten bagefter omdannet til et proteintilskud til økologisk dyrefoder.

I øjeblikket bliver der importeret meget protein fra Kina, og det kan man reducere med produktionen af søstjerner. Man fanger de cirka 100 tons søstjerner hver dag i Limfjorden – og de skal altså fremover bearbejdes på fabrikken i Skive, når den forventes at være klar til søstjernesæsonen næste forår.

- Det er rarere, hvis vi herhjemme kan finde råvarer, der ligger lokalt og regionalt i Danmark, og gøre dem til gode højværdiproteiner til vores økologiske dyr, i stedet for at importere proteinen fra blandt andet Kina, siger Niels Jørgen Madsen.

Til gavn for vandmiljøet

I stedet for at søstjerner dør på bunden af Limfjorden og bruger næring til forrådnelsesprocessen, bliver fangsten af de fem-armede dyr også en gevinst for vandmiljøet.

- Ved at dyrene spiser det, bliver næringsstofferne reduceret i Limfjorden, fortæller Niels Jørgen Madsen.

Ifølge direktøren er søstjernerne desuden en trussel mod blåmuslingefiskeriet, hvor det vurderes, at søstjernerne spiser lige så mange blåmuslinger, som der bliver fanget.

- Efterfølgende kan der forhåbentlig blive fanget nogle flere muslinger, som i øvrigt også kan komme eksporten til gavn, siger Niels Jørgen Madsen.

I starten er der fokus på søstjerner, men Danish Marine Protein forventer at udvide produktionen i fremtiden.

- Vi ser nogle muligheder med andre marineproteiner, men nu starter vi her. Det vil give nogle erfaringer, og det kan udvikles til noget større på sigt, siger Niels Jørgen Madsen.